Güneydoğu’da büyükşehir belediyelerinin ödemediği köy içme sularının elektrik borcu yüzünden binlerce köy susuz kaldı. Susuzluk nedeniyle çamaşır ve bulaşık makinelerinin çalışmadığı köylerde vatandaş leğenlerde bulaşık ve çamaşır yıkamaya başladı. Köy manzaraları eski dönemleri aratmıyor. Vatandaşlar, ihtiyaçlarını çeşmelerden ve kuyulardan evlerine taşıdıkları su ile gideriyor.

Köy içme sularının elektrik borcu büyükşehir belediyelerine devredildi. Güneydoğu’da 109 belediye, içme suyu elektrik borcunu ödemedi. Biriken borç 260 milyon liraya ulaştı. Borcunu belediyelerden tahsil edemeyen Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi(DEDAŞ), uyarılara rağmen tahsilatı yapamayınca 109 belediyeye bağlı binlerce köyün kuyu elektriğini kesti. Yaklaşık 5,5 milyon vatandaş mağdur oldu. Sabah musluğunu açan vatandaş suyun akmadığını görünce şaşkına döndü. Depolardaki su da bitince bölgede eski dönemlere ait manzaralar yaşanmaya başladı. Köylerde şebeke suyundan beslenen bulaşık ve çamaşır makinesi gibi ev aletleri çalışamaz duruma geldi.

VATANDAŞ KENDİ ÇÖZÜMÜNÜ ARIYOR

Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediyesi sorunu çözmekte yetersiz kalınca vatandaş çözüm aramaya başladı. Kimileri suyu tasarruflu kullanmanın yollarını ararken kimileri komşu köylerde mataralarla su taşımayı tercih ediyor. Bunlardan biri de Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Aşağı Güneş köyü oldu. Erkekler "Yüzümüzü yıkamak için su bulamıyoruz" diyerek sitem ederken, ev hanımları biriken bulaşıklarını kova ve leğenlerde yıkayarak ihtiyaçlarını gideriyor.

Köylerdeki manzaralar ise yıllar öncesini anımsatıyor. Hal böyle olunca işin yükü çocuklara kaldı. Çocuklar ellerine aldıkları mataralarla özel kuyulardan evlere su taşıyor. Mehmet Çam adlı vatandaş belediyenin ilgisizliğinden yakındı. Çam, "Bu faturanın bizimle alakası yok. Belediye de zaten ilgilenmiyor. DEDAŞ elektriği kesip gitti. Bir arkadaş elektriği bırakmak için uğraşırken biraz önce akıma kapıldı, acil servise götürdüler." diye konuştu.
Eşi ise kapı önüne koyduğu bulaşıkları yıkarken belediyenin ilgisizliğine sitem etti ve ekledi: "Su yoksa mecbur böyle yıkayacağız. Kova ile su getirip ateşte ısıtıyoruz böyle kullanıyoruz. Akşam getiriyoruz sabah bitiyor yine gidip getiriyoruz."

Mehmet Altun adlı vatandaş 3 gündür kesintinin uygulandığını anlattı. Altun, "DEDAŞ elektriği kesti, 3 gündür su yok. Başka köylerden at arabası ile getiriyoruz. Bizim suçumuz ne?" diye sordu.

Bu arada Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü ekipleri ise köy kuyularını incelemeye başladı.