Bitlis’in Tatvan Devlet Hastanesi'nde görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdül Rıdvan Kulu, ilçede çıkan bir kavgadan dolayı kalbi delinen ve kalbinde yırtıklar oluşan 3 kişiyi saniyelerle yarışarak hayata döndürdü.

Yaklaşık bir yıl önce Tatvan'da çıkan kavgada aldığı bıçak darbeleri sonucu kalbinde yırtık oluşan ve kalbi duran bir yaralıyı ameliyat edip uzun süre kalbi duran hastayı 20 dakika içinde hayata döndürerek büyük bir başarıya imza atan Doktor Abdül Rıdvan Kulu ve ekibi, ilçede çıkan bir kavga sonucu aldıkları bıçak darbeleriyle kalbi delinen ve kalbinde yırtıklar oluşan 3 kişiyi daha kurtararak büyük bir başarıya imza attı.

Hastanenin kısıtlı imkanlarına rağmen bir gün içinde tüm imkanları seferber ederek üstlendiği büyük sorumluluk sayesinde ölüm kalım çizgisinde olan 3 kişiyi hayata döndürmeyi başaran Kulu, şu sıralar ilçede can kurtaran doktor olarak anılıyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdül Rıdvan Kulu, sevklerin riskli olduğu durumlarda, acil olan yaralıyı veya hastayı hayata döndürmek için hastanenin imkanlarını zorladıklarını ve çoğu zaman riski göze alarak acil vakıalara müdahale etmek durumunda kaldıklarını söyledi.

Tatvan Devlet Hastanesi’ne son zamanlarda kalp yaralanmasıyla gelen 4 hastayı acil müdahale gerektirdiği için yeterli ekipman ve konusunda uzman ekip olmamasına rağmen gerekli riskleri alarak ameliyata aldıklarını anlatan Kulu, “Bu sayede 4 arkadaşımızın da ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirerek onları hayata döndürmeyi başardık. Bu hastaların acil ameliyata alınması süre açısından çok önemliydi. Özellikle bu tür yaralanmalarda sevk hayati bir öneme sahip olduğu ve hayati risk taşıdığı için bu riski göze almadık ve ameliyatı tercih ettik. Kısıtlı imkanlarla ve kısıtlı koşullarda çalışan bir hastane olarak, hastanemizde bu başarılara imza atmaktan dolayı mutluyuz. Ekip arkadaşlarıma da ilgi ve özverilerinden dolayı da teşekkür etmek istiyorum. Bizim amacımız bölgeden yaşayan ve özellikle acil vakıalarda hastaneye gelmiş olan insanlara hayat vermek, onlara yardımcı olmak, sıkıntılarını gidermek, kısıtlı imkanlara rağmen elimizden geldiğince özverili çalışarak insanlara yardımcı olmak istiyoruz.” dedi.

Hastanenin kısıtlı imkanlarıyla gerçekleştirdiği başarılı ameliyatla hayata döndürdüğü hastalarından olan ve halen hastanenin yatan hasta servisinde gözetim altında olan bir hastasını ziyaret ederek durumunu değerlendiren Doktor Kulu, “Hastamız bize geldiğinde göğüs duvarından bir bıçaklanması vardı. Bıçaklanma bölgesinde ciddi kanaması vardı ve bıçaklanmanın yönü kalbe doğruydu. Hastanın tansiyonu çok düşüktü ve genel durumu gittikçe bozuluyordu. Kalp yaralanması olduğunu tespit ettik ve sevk için de yeterince zaman olmadığı için acil ameliyata aldık. Kalbinde delik vardı ve ciddi anlamda kanaması vardı. Kalbini onarıp kanamasını kontrol altına aldık. Ameliyatı başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra yoğun takibe aldık. Yoğun takipte herhangi bir sıkıntısı olmadığı anlaşıldıktan sonra servise aldık. Şuanda da hastamız taburcu aşamasına geldi.” diye konuştu.

Doktor Kulu ve ekibi sayesinde hayata tutunan hastalardan Mustafa Rızabeytorunları ise, “Açık kalp ameliyatı oldum ve ertesi gün kendime geldim. Yaklaşık 10 gün yoğun bakımda yattım ve yavaş yavaş sağlığıma kavuştum. Buraya getirildiğimde yaram çok derinmiş, 5 dakika daha geç kalınmış olsaydı büyük ihtimalle şuan hayatta olmazdım. Özellikle Rıdvan hoca olmak üzere doktorlar ve ekip arkadaşları sağ olsunlar benimle ilgilendiler. Allah hepsinden razı olsun.” şeklinde konuştu.