Bursa Kimya Mühendisleri Odası (KMO), 1 işçinin öldüğü, 1 işçinin yaralandığı Gemlik Gübre Sanayi AŞ’de 15 Temmuz günü meydana gelen patlamayla ilgili raporunu hazırladı. Oda yetkilileri, fabrikanın ihmallerine dikkat çekti.

Konuyla ilgili Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde basın toplantısı düzenlendi. KMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Kırka, sanılanın aksine patlamanın buhar kazanında meydanda değil; kuleye giden kızgın buhar hatları ile amonyum nitrat hatlarında meydana geldiğini kaydetti. Patlama sonrası, bina kolonlarının kırıldığını, çevredeki binaların camları ve çatılarının kırıldığını belirten Kırka, işletme basıncının çok üzerinde bir basınçla patlamanın meydana gelmiş olabileceğini ifade etti.

Kırka, şöyle konuştu: “Ya yüksek basınç sensörleri ve emniyet valfleri çalışmamış ya da bu sensörlerin verdiği alarm yetkililer tarafından göz ardı edilmiştir. Çevreye saçılan boru hatlarına ait parçalardaki korozyon dikkat çekici seviyededir ve korozyona karşı mücadelenin doğru yapılıp yapılmadığına dair ciddi bir soru işareti oluşmuştur. Korozyon, borulardaki basınç dayanımını düşüreceğinden, yüksek basınca dayanamayan boru hatları da patlamanın oluşumunu kolaylaştırmış olabilir.”

ULUŞAHİN: GEMLİK GÜBRE YETKİLİLERİNİN CİDDİ İHMALİ GÖRÜNÜYOR

Eski KMO Başkanı Ali Uluşahin ise her halükarda işletme yönetiminin ihmali bulunduğunu dile getirdi. Uluşahin, “Bu boru hatlarında çok yüksek bir basınç oluşmuş. Yetkililerin bahsettiği gibi 15-16 barlık bir sızıntı bir patlama, civar köylere kadar hasar verecek etki yapmaz. İki olasılık karşımıza çıkıyor; birincisi, basınç yükselmesini fark edecek sensörleri yoktu, ikincisi bu sensörler vardıysa verdikleri alarm göz ardı edilmiş demektir. Her ne şekilde olursa olsun Gemlik Gübre yetkililerinin burada çok ciddi bir ihmali olduğu görülüyor.” ifadelerini kullandı. Uluşahin, Gemlik Gübre’nin ruhsatlandırma sürecinin devam ettiğini ve bu kaza sırasında işletme ruhsatının olmadığını sözlerine ekledi.

MART: İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ ALINMAMIŞ

Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart da iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığına dikkat çekti. Mart, “Şu anda yürürlükte olan eksik ve yanlış yasanın bile uygulanmadığını görüyoruz. Bu bile uygulanmış olsa, risk analizi yapılmış olsa kazalar önlenebilecekti.” diye konuştu.