Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Makine ve İmalat Mühendisliği öğrencileri, Makine Mühendisleri Odasının (MMO) kendilerini makine mühendisi saymadığı, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) bu yöndeki kararını da yargıya taşıdıkları gerekçesi ile bölümün isminin değişmesini istiyor.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yönetimi, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında, sanayicilerin de talepleri doğrultusunda, Makine ve İmalat Mühendisliği bölümü açtı. Üniversite bu adımıyla, hem önemli bir boşluğu doldurmayı hedefledi hem de Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Klasik Makine Mühendisliği dışında, sanayicinin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak ve özellikle de üretimi artırmaya yönelik mühendisler yetiştirmek için açılan bölüm öğrencileri, MMO tarafından tam olarak makine mühendisi sayılmıyor.

Bölüm öğrencileri, bölümün adındaki ‘imalat’ kelimesinden dolayı MMO’nun kendilerini makine mühendisi saymadığını belirterek 27 Mart 2013 tarihinde YÖK’e bir yazı yazarak durumu belirtip bölümlerin denk olup olmadığını sordu. YÖK ise verdiği cevapta "Makine ve imalat mühendisliği öğrencilerinin, makine mühendisliği öğrencileri ile denk" olduğunu belirtti.

YÖK’ün bu kararının ardından harekete geçen MMO, bu kararın iptali için Danıştay’a dava açtı. Bu arada öğrenciler mağdur oldu ve MMO’nun verdiği birçok sertifikayı alamadı ve tam anlamı ile makine mühendisi olamadı.

YÖK ve MMO arasında kalan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Makine ve İmalat Mühendisliği öğrencileri, şimdi üniversiteden bölümün adını Makine Mühendisliği olarak değişmesini istiyor. Öğrenciler, "Biz makine ve imalat mühendisleri öğrencileri olarak MMO'nun vermiş olduğu birçok önemli sertifikayı alamıyoruz, bunun nedeni ise yine isimden kaynaklanıyor. Aslında işi o kadar uzatıyorlar ki kör düğüm haline getirmişler. İş o kadar basit ki sadece ismi değiştirecekler, bu iş de burada kapanacak." dedi.