Meteoroloji'nin "Önümüzdeki Temmuz ve Ağustos ayları çok sıcak geçecek" uyarısı üzerine yangınlarla mücadele başlatıldı. İzmir ve Manisa illerini kapsayan 1 milyon hektarlık orman alanından sorumlu İzmir Orman Bölge Müdürlüğü de tüm hazırlıklarını tamamladı ve helikopterinden uçağına, yangın gözetleme kulesinden su tankerine, dozerinden motosikletli devriyesine kadar bin 500 personeli ile teyakkuza geçti.

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, düzenli olarak yangın komuta helikopteri ile gerek havadan, gerek arazi araçları ile karadan orman alanlarını ve bu alanlara konuşlanmış yangın ekiplerini ve gözetleme kulelerini dolaşıyor, inceleme ve denetlemelerde bulunuyor. Bu kez İzmir'in Kemalpaşa ilçesi sınırlarında yer alan Kemalpaşa ve Karabel Orman İşletme Şeflikleri ile Karabel Orman Yangını Ekibi'ni ve 1500 metre yükseklikte yer alan Nif Dağı Yangın Gözetleme Kulesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

‘YANGINLARLA MÜCADELEDE ELDE EDİLEN BAŞARI TESADÜF DEĞİL’

Bin 500 metre rakımda yer alan, İzmir ve çevresindeki yaklaşık 30 bin hektarlık bir orman alanını gözetleyen Nif Dağı Yangın Kulesi'nden açıklamalarda bulunan İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, orman ve doğa sevdalısı İzmirli ve Manisalı vatandaşların içlerinin rahat olmasını istedi. 14 adedi kameralı olmak üzere 66 adet yangın gözetleme kulesi, 4 helikopter, bir uçak, 82 adet arozöz, 15 adet dozer, 33 adet su tankeri, 43 adet ilk müdahale aracı ve 1500 personel ile 7 gün 24 saat ormanların takip edildiğini ve korunduğunu kaydetti. Orman yangınları ile mücadelede elde edilen başarının bir tesadüf olmadığını vurgulayan Şahin Aybal, bu başarının arkasında geçmiş yıllarda edinilen bilgi birikimi ile tecrübelerinin, ekip ve ekipman gücünün verimli, akılcı bir şekilde kullanılmasının, fedakar, cefakar orman teşkilatı mensuplarının çalışmalarının olduğunu dile getirdi. Aybal, ancak çok şiddetli bir rüzgar ile doğal afet haline dönüşebilen yangını asla hafife almadıklarını sözlerine ekledi.

‘EN UFAK DUMANI BİLE ALO 177’YE BİLDİRİN’

Aybal, 1 Ocak-28 Haziran 2015 tarihleri arasında bölge müdürlükleri görev alanında toplam 186 adet yangına müdahale ettiklerini bunların 127 adedinin kırsal alanda, 59 adedinin orman alnında çıktığını toplam 24 hektar orman alanının zarar gördüğünü aktardı. Özellikle önümüzdeki temmuz ve ağustos aylarının oldukça sıcak geçeceğine de dikkat çeken Aybal, vatandaşlardan orman yangınlarına karşı göstermiş oldukları duyarlılıklarının devam etmesini gördükleri en küçük dumanı ücretsiz Alo 177 yangın ihbar hattına bildirmelerini istedi.