Prof. Dr. Murat Baş, kış uykusuna yatanlar, baharda canlanmak için Mart-Nisan aylarında diyete başladığını belirterek, “İşte burada popüler diyetler çabuk bir araçmış gibi devreye giriyor. Ancak vücudun bir yılda aldığı 10 kiloyu bir ayda vermek gibi bir lüksü yok” dedi.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlıklı Yaşam Kulübü, 'Popüler Diyetler' konulu Kariyer Günleri düzenledi. NNYÜ Süleyman Çetinsaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kariyer Günleri’ne konuşmacı olarak Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş ve ‘ N Diyeti’ kitabın yazarı Diyetisyen Ali Dereli katıldı.

Prof. Dr. Murat Baş konuşmasında başarılı bir kilo kaybı ve sağlıklı yaşam tarzına ulaşmak için küçük değişiklikler yapmanın yeterli olacağını belirterek, diyet programlarının kişiye özel olması gerektiğini kaydetti. Bahar aylarını geleneksel diyet mevsimi olarak nitelendirdiklerini belirten Prof. Dr. Murat Baş, “Kış uykusuna yatanlar, baharda canlanmak için Mart-Nisan aylarında diyete başlıyorlar. İşte burada popüler diyetler çabuk bir araçmış gibi devreye giriyor. Ancak vücudun bir yılda aldığı 10 kiloyu bir ayda vermek gibi bir lüksü yok” dedi.

'DÜNYA İLE BİRLİKTE TÜRKİYE’DE ŞİŞMANLIK VAHİM BİR DURUMA DOĞRU GİDİYOR'

Biyolojik özellikler, genetik yapı ve aktivite düzeylerinin obeziteyi etkileyen faktörler arasında bulunduğunu belirten Prof. Dr. Baş, bu faktörler arasında dengenin bozulmasının obeziteyi tetiklediğini kaydetti. 2014 yılında açıklanan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Baş, “Bu araştırmaya göre Türkiye’de durum şu: Her 10 kişiden 3’ü kilolu. Her 10 kişiden 3’ü obez. Her 10 kişiden geriye kalan 4 kişi ya zayıf yada normal kilo aralığında. Yani dünya ile birlikte Türkiye’de şişmanlık vahim bir duruma doğru gidiyor.” dedi.

Diyetisyen Ali Dereli de Erciyes Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul’da başlayan kariyer yolculuğundan örnekler sunarak öğrencilere bilgiler verdi. NNYÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinde dinleyici olarak katıldığı program sonunda Prof. Dr. Murat Baş ve Diyetisyen Ali Dereli’ye birer çiçek ve plaket verildi.