İzmit'te 60 yıl önce yapılan İzmit C Tipi Cezaevi'nin yıkımına başlandı. Tanınmış isimlerin de yattığı cezaevinin yıkım programına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. Işık, iş makinesinin üzerine çıkarak bir süre yıkım işlemini gerçekleştirdi. Işık, cezaevinin bulunduğu alanın eğitim kompleksi olacağını belirterek, "Ümit ve temennimiz daha az cezaevi daha çok eğitim yuvasıdır." dedi. Kasırga ise Kocaeli'nde görev yaptığı sırada söz konusu cezaevini taşımak istediklerini ancak şartların müsaade etmediğinin altını çizdi ve ekledi: "Tam 20 yıl sonra sanki ben de verdiğim sözü yerine getirmiş, tutuyormuş gibi nostaljik bir duygu yaşıyorum. Bundan dolayı son derece mutluyum."

İzmit'te 1955 yılında yapılan İzmit C Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu, o yıllarda yerleşim alanı dışında olmasına rağmen bugün D-100 kara yolu kenarında ve mahallenin ortasında kalmıştı. İzmit'in Kuruçeşme mevkiinde bulunan geçmiş yıllarda aralarında Yılmaz Güney'in de bulunduğu birçok tanınmış kişinin de yattığı İzmit C Tipi Cezaevi'nde, son olarak 23 Ekim 2014 tarihinde isyan çıkmıştı. Şartların iyileştirilmesini isteyen mahkumlar koğuşlardaki yatak ve eşyaları ateşe vererek cezaevinin çatısına çıkıp kötü koşulları protesto etmişti. Olayın arından tutuklu ve hükümlüler Düzce T Tipi Cezaevi ve Kandıra T Tipi Cezaevi'ne sevk edilmişti.

Cezaevinin yıkımına bugün başlandı. Yıkım programına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. Işık, iş makinesinin üzerine çıkarak bir süre yıkım işlemini gerçekleştirdi.

'O DÖNEM TAŞIYAMADIK'

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, yıkım alanında yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda Kocaeli'nde görev yaptığını hatırlattı. O dönemde söz konusu cezaevini taşımak istediklerini belirten Kasırga şöyle devam etti: "Cezaevi yeri bulduk. Tam cezaevini taşıyacağız derken ‘Hayata Dönüş Operasyonları’ oldu cezaevlerini bu amaçla kullandık, taşıyamadık. Sonra müsteşarlık görevini Allah nasip etti. O görevi yaparken yukarıda yine o F Tipi Cezaevlerinin karşısında iki tane kapalı, bir tane açık cezaevi yaptık. Amaç yine bunu taşımaktı. Fakat cezaevleri bitmeden bizim görevimiz bitti yine taşıyamadık."

Kasırga, gelinen süreçte gerekli adımların atıldığını anlatarak, şunları söyledi: "Sonra geldiğimiz süreçte arkadaşlar sağolsun gerekli organizasyonlarını planlamaları yaptılar. Tam 20 yıl sonra sanki ben de verdiğim sözü yerine getirmiş, tutuyormuş gibi nostaljik bir duygu yaşıyorum. Bundan dolayı son derece mutluyum."

'BU CEZAEVİNDE KÖTÜ ANILARIM OLMUŞTU'

Kasırga, bu cezaevinde kötü anılarının olduğuna vurgu yaparak, "Bu cezaevinde benim gerçekten çok kötü anılarım olmuştu. Depremi burada yaşadık. İsyanlar oldu. Değişik olaylar oldu. Gerçekten o hali ile mevcut koşullarıyla Türkiye'nin itibarına yakışmayan bir cezaeviydi. Güzel değildi. Şimdi daha modern, insan haysiyetine yakışır, çok daha iyi koşullarda cezaevlerine sahibiz. Bundan dolayı çok mutluyum. Sayın bakanım böyle bir düşüncesi olduğunu konuştuk. Bende bir anı tazelemek, birlikte olmak, güzel anı yaşamak için buradayım." dedi.

IŞIK: ÇAĞIN ŞARTLARINA AYAK UYDURAMIYORDU

Bakan Işık da bugün İzmit açısından önemli bir gün olduğunu söyledi. Işık, şöyle devam etti: "Uzun yıllar bir misyon ifade eden ama fakat çağın şartlarına ayak uydurmayan bir an önce boşaltılıp, yıkılması gereken bir cezaevi Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar sebebiyle uzunca bir süre cezaevi olarak kullanılmaya devam etti. Bende 2003 yılındaydı. İl Başkanı (AK Parti) olduğum zaman gelip cezaevini gezmiştim. O ilk gezimde intibam bir an önce buranın boşaltılmasaydı. Ondan sonra daha modern, daha çağdaş, daha insan onuruna yakışan bir cezaevi yapıp buranın bir an önce boşaltılması kanaatimizi o dönemin ilgilerine aktarmıştık. Bazı sebeple biraz geçikti. O dönem cezaevine olan talebin artması tahliye işlemini epey geciktirdi. 2007 yılında buranın tahliye edilmesi ve yerine okul yapılması fikrini ortaya atan kişi de benim."

'EĞİTİM KOMPLEKSİ OLACAK'

Bakan Işık, cezaevi alanının eğitim yuvası olacağını belirterek, "Doğrusu o zaman görüşlerimizi aynen koruyorum. O zaman Kız Meslek Lisesi, İzmit Lisesi ve Gazi Lisesinin şehir içinde buraya alınması, buranın bir cezaevi kompleksi değil de bir eğitim kompleksi olarak İzmit halkına hizmet vermesini arzu etmiştim. Şartlar ancak bugün cezaevinin yıkılmasını mümkün kıldı. Bugün bu cezaevine ilk kepçeyi vuracağız. Hemen ardından da İzmit merkezdeki İzmit Kız Meslek Lisesi, İzmit Lisesi ve Gazi Lisesinin buraya taşınması için buraya bina yapılmasına başlayacağız. Burası artık İzmit ve Kocaeli’ni eğitim kampüsü olarak hizmet vereceğiz." ifadelerini kullandı

'TEMENNİMİZ DAHA AZ CEZAEVİ DAHA ÇOK EĞİTİM YUVASI'

"Ümit ve temennimiz daha az cezaevi daha çok eğitim yuvasıdır." diyen Işık, sözlerini şöyle tamamladı: "Demokrasilerin en temel tartışma alanlarından biri özgürlük, güvenlik dengesidir. Türkiye’nin ve dünyanın geçtiği bu süreçte güvenlikten taviz vermeden, özgürlük alanlarını genişleterek, cezaevine giden yolları kapatarak, cezaevine düşme nedenlerini ortadan kaldırarak, daha eğitimli bir toplum oluşturma noktasındaki gayretimizi sürdüreceğiz."

Işık ve Kasırga, açıklamalarının ardından cezaevinin içini bir süre gezerek, yetkililerden bilgi aldı.