Türkiye Kamu Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Nizamettin Şenol, milletin zamlarla 'inim inim' inlerken birilerinin sarayında kilosu 4 bin lira olan 'Beyaz Çayı' nasıl yudumlayarak içtiğini merak ettiklerini söyledi.

Şenol'a göre, Türkiye’de temel ihtiyaç malzemelerine gelen zamlar artık tahammül edilemez hale geldi. Vatandaş kredi kartı borç sarmalı içinde bir bilinmeze doğru sürüklenirken, alış verişlerinde et, süt, yumurta, makarna, gibi temel gıda ihtiyaçlarının bulunduğu reyonlara dönüp bakamıyor.

Nizamettin Şenol, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) Mart 2015 fiyatlarına göre, yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 76 lira olarak hesaplanırken, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 4 bin 219 lira olarak belirlendiğini kaydetti. Şenol, “Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise Mart 2015’te bin 675 lira olarak tahmin edildi. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için günlük 35 lira harcaması gerekiyor. Birilerinin sarayında kilosu 4 bin lira olan beyaz çayları yudumlaması nasıl izah edilebilir?” dedi.

Mart 2015 itibarı ile ortalama 2 bin 297 lira ücret alan bir memurun, ailesi için yaptığı gıda harcamasının maaşının yüzde 45,43’ünü oluşturduğunu ifade edenz Şenol, “Konut gideri ise Mart 2015 ortalama maaşının yüzde 27,47’sine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 72,9’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 27,1’i kaldı.” diye konuştu.

Şenol, ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2015 maaşından geriye yalnızca 622 lira kaldığını anlattı.