Selçuk Üniversitesi Çumra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Er ve Çumra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Öğüt ‘Alkalin Topraklarda Rizosfer pH’sını Düşüren Bakteri Uygulaması’ buluşuyla Türk Patent Enstitüsü'nden patent almayı başardı. TR 2011 12372 A2 numaralı başvurusuyla patent alan buluş, mikrobiyal gübre kullanımı, gübre ihtiyacını düşürdüğü için hem ekonomik hem de çevreci bir yaklaşım olarak kabul edildi.

Türkiye topraklarının bazı bitki besin maddeleri açısından fakir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Fatih Er, "Bu durum tarımda yüksek verim almanın önündeki önemli engellerden birisidir. Genelde, bitki besin maddelerinin eksikliğini gidermek için gübreleme yapılmaktadır. Kimyasal gübrelerin kullanımı pahalı olduğu gibi, aynı zamanda ve toprak-su-hava ortamlarında çevre kirliliklerine neden olmaktadır. Bu açıdan da çalışmamız tarıma önemli bir gelişme getirdi." dedi.

DOÇ. DR. ÖĞÜT: HEM EKONOMİK HEM ÇEVRECİ

Çalışmanın hem ekonomik hem de çevreci olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehmet Öğüt, de "Çalışmalar sırasında keşfedilen bir bakteri türünün asit salgılayarak toprakta zor çözünebilir durumdaki mineralleri çözdüğü ve böylece bitkiye eksik olan besin maddelerini sağladığı ortaya konulmuştur. Bakteri yerel kaynaklardan alındığı için ülkemiz tarımında kullanımı uygundur. Buğday başta olmak üzere mısır, şeker pancarı ve domateste olumlu sonuçlar alınmıştır. Tohuma uygulama, sulama suyuna karıştırma ve fide daldırma yöntemleriyle kullanılabilmektedir. Mikrobiyal gübre kullanımı, gübre gereksinimini düşürdüğü için hem ekonomik hem de çevreci bir yaklaşımdır." değerlendirmesinde bulundu.