Bitlis Sulh Ceza Hakimliği’nin 15 Ekim 2015 tarih ve 2015/2277 soruşturma sayılı kararına istinaden Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı farklı birimlerden çok sayıda polisin katılımıyla Bitlis merkez ve üç ilçesindeki eğitim kurumlarına eş zamanlı baskınlar düzenlendi.

Bitlis Sulh Ceza Hakimliği’nin bir mail adresinden gönderildiği ve eğitim kurumlarında sistematik şekilde vergi kaçırıldığı ihbarı üzerine arama kararı verdiği belirtilirken, bu arama kararına istinaden Bitlis merkezde bulunan Özel Reşat Kazancı Anasınıfı, İlk ve Orta Okuluna ve yine Bitlis merkezde buluna Fem Dershanesine, ayrıca Ahlat, Tatvan ve Güroymak ilçelerinde bulunan Fem Dershanelerine sabah 08.00 sıralarında eş zamanlı baskınlar düzenledi.

OKUL BASKINI VELİ TOPLANTISI YAPILDIĞI SIRADA, DERSHANELERE ÖĞRENCİLER DERSTE İKEN YAPILDI

Düzenlenen baskınlarda polislerin zırhlı ve sivil araçlarla geldiği gözlemlendi. Polislerin eğitim kurumlarına uzun namlulu silahlar ve zırhlı araçlara baskın düzenlemesi ise tepkilere neden oldu. Özel Reşat Kazancı, Anaokulu, İlk ve Orta Okuluna yapılan baskın veliler toplantısının yapıldığı sırada yapıldı. Dershanelere ise öğrenciler derste oldukları sırada baskın yapılması öğrenciler arasında korku ve paniğe neden oldu. Baskını haber alan veliler de hemen eğitim kurumlarına akın etti.

GİZLİLİK KARARI OLDUĞU GEREKÇESİYLE BASIN MENSUPLARI SOKULMADI

Öğrenci velilerinin büyük tepkisine neden olan baskınlarda, gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle basın mensupları ve okul idarecilerinin video ve fotoğraf almalarına izin verilmedi. Baskını gerçekleştiren polislere okul müdürü tarafından iddia edildiği gibi okulda her hangi bir suç unsuru olmadığı, ancak polislere her konuda yardımcı olunacağı söylendi.

ZIRHLI ARAÇ VE UZUN NAMLULU SİLAHLARLA BASKIN YAPAN POLİSLERE ÇAY İKRAM EDİLDİ

Zırhlı araç ve uzun namlulu silahlarla okullara baskın düzenleyen polislere arama süresince çay ve kahve ikramında bulunuldu. Yapılan baskınlarda okul ve dershanelerin bazı bilgisayarlarında inceleme yapan polisler, ayrıca bazı bilgisayarların harddisk kopyalarını aldı. Sabah 08.00 sıralarında başlayan aramalarda iddia edildiği gibi her hangi bir suç unsuruna rastlanmaması üzerine aramalar saat 15.00 itibariyle sonlandırıldı.

BASKINI BİTLİS BAROSU DA TAKİP ETTİ

Ayrıca, eğitim kurumlarına baskın yapıldığını haber alan Bitlis Barosu Başkanı Enis Gül ve bazı baro avukatları arama boyunca okul ve dershanelerde aramayı takip etti.

VELİLER BASKINA TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan eğitim kurumlarına yapılan baskınlar nedeniyle okul ve dershanelere akın eden öğrenci velileri yapılan baskına büyük tepki gösterdi.