Türkiye’de ikinci kez gerçekleştirilen biyonik göz ameliyatı, halk arasında 'tavuk karası' veya 'gece körlüğü' olarak bilinen hastalığa yakalanan kadını ışıkla buluşturdu. Dünyagöz Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla gözlerine kavuşan Hatice İnsel, çok mutlu olduğunu söyledi.

İlk biyonik göz ameliyatıyla görme yetisine kavuşan Dilek Ümran Öztürk’ün de katıldığı toplantıda konuşan Hatice İnsel, ameliyatın üzerinden 13 gün geçtiğini söyledi. İnsel, “Kıbrıs'tan İstanbul'a geldiğimizde eşim hastaneye kontrole gitmemizi istemişti. Ben de 'Her zaman aynı şeyler. Tavuk karasının çaresi yok' dedim ve gelmeyi istemedim. Eşim, randevu aldı. Buraya geldik kontrollerden sonra, başarılı bir operasyon geçirdim. Şu an çok mutluyum. Işığı algılayabiliyorum. Gözüm açılınca ilk önce üç, dört kişiyi algıladım. Oğlumun başındaki şapkayı fark edebildim. Çok mutluyum." diye konuştu

Grup Direktörü Prof. Dr. Loannis Pallikaris de, bu operasyonun sıradan bir operasyon ve müdahale olmadığını, ciddi bir tecrübe ve personellerle emeğinin birleşmesiyle ortaya çıktığını söyledi. Pallikaris, “Bu teknik ile ameliyat edilen hastalar seçilmeden çok ince ve ayrıntılı bir araştırmadan geçilip ondan sonra seçiliyorlar. Bunun için çok başarılı tıbbi bir ekip gerekiyor. İş bununla da bitmiyor, arkasından da hastanın ameliyat sonrası eğitimleri ve yeni dünyalarına adapteleri için böyle eğitim almaları gerekiyor.
İki aşamalı oldu. Önce birinci aşamadan kataraktın alınması gerekiyordu. Göze daha rahat ulaşmak için kataraktın alınması gerekiyordu. 1 ay sonrasında da gözün implantı gerçekleştirelim.

Proje Koordinatörü Op. Dr. A Nilüfer Köylüoğlu Ünal ise, şunları kaydetti: “Argus II sistemiyle 25 yaş üstü yetişkin, optik sinirleri sağlam ve geçmişe ait yararlı görme hafızası olan hastaları tedavi olabildiğini,belirtti. Ünal; “Türkiye'de yaklaşık 4 bin kişide görülen retinitis pigmentosa hastalığında uygulanan biyonik göz ameliyatı, bu hastalığa bağlı sonradan görme engeli yaşayanlarda gölge ve ışık algılarını artırarak, görme ve algılama seviyesini yükseltiyor.”

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Yaklaşık 4 saat süren ameliyatla hastanın gözünün içine ve yanına yerleştirilen "Argus II" retinal implantı, iki parçadan oluşuyor. Biyonik göz, görüş alanındaki nesneleri algılamayı sağlayan elektronik bir gözlük vasıtasıyla çalışıyor. Gözlük üzerinde bir kamera bulunuyor ve implantı aktive etmesi için bir güç cihazına bağlı olarak işlev görüyor. Gözlüğün üzerindeki minyatür video kameradan alınan görüntüler, video işleme ünitesinde işlenerek, gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderiliyor. İmplant, talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar, siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor.