İzmir Tire Özel Bilgi Koleji öğrencilerinin Viyana’daki bilim olimpiyatında dünya ikinci olan ‘biyonik kol’ projesi engelli çocukların eğitiminde umut oldu. Öğrencilerin engellileri düşünerek tasarladığı biyonik kol, sadece 100 TL maliyetle üretildi. Yarışmaya damgayı vuran projeye Japon robotik teknoloji CEO’ları büyük ilgi göstererek, projenin patentini alıp almadıklarını sordu.

Özel Bilgi Koleji'nin öğrencileri, Avusturya'nın Bilim Enstitüsü INNOC tarafından düzenlenen bilim olimpiyatında dünya ikincisi oldu. Viyana’da 56 ülkeden katılan 640 projenin katıldığı olimpiyatın şampiyonu ise ev sahibi Avusturya oldu. Yarışmaya damgayı ise Türkiye’yi temsil eden Tire ilçesindeki Özel Bilgi Koleji'nin öğrencileri vurdu. Biyonik kol yarışmanın en ilgi çeken projesi oldu. Japonya ve Meksika’dan robotik teknoloji CEO’ları öğrencilerin ürettiği biyonik kola büyük ilgi gösterdi. Patentini alıp almadıklarını sordular.

Olimpiyatta ikinci olduktan sonra Türkiye’ye dönen öğrenciler ve öğretmenleri Türk bayrakları açarak yurda girdi. Ödüllerini gururla kaldıran öğrenciler, çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Kolejin altıncı sınıf öğrencisi Çağan Basın Kurt, üniversite ve lise öğrencileriyle yarıştıklarını anlattı. Oradaki yarışmacıların çoğunun kendilerinden büyük olduğunu belirten Kurt, yarışmanın çok zorlu geçtiğini, 56 ülkeden 640 projenin oldukça zorlayıcı olduğunu söyledi. Yarışmada ikinci olduklarını söyleyen Kurt, isimlerinin okunmasıyla çok büyük sevinç yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Yarışmaya ‘biyonik kol’ projesiyle katıldıklarını aktaran öğrencilerden Mert Bilge Tosya, 'İlk biyonik kol değil ama şimdiye kadarkilerin hepsi beyin kontrolüydü. Pahalı olduğu için insanlar alamıyordu. Bizde ucuz bir tane ayak kontrollü yapmaya karar verdik. Bununla yarışmaya katıldık. Sandaletin ucundaki düğmeye ayak başparmağıyla basıldığında o motorları aktive ediyor ve böylece açılıp kapanmasını sağlıyor.” dedi.

Öğrencilerden Enes Gökberk Altuğ da engelli insanlar kolunu kullanamadığı için yedek bir kol düşüncesiyle projeye başladıklarını ifade etti. Ucuz bir tane yapmaya karar verdiklerini anlatan Altuğ, biyonik kolun en fazla 1 kilogram ağırlık taşıyacak şekilde tasarlandığını söyledi.

‘ROBOT CEO’LARI PATENT ALIP ALMADIĞIMIZI SORDU’

Psikolojik Danışman Halil İbrahim Uçar ise yarışmada projelerinin çok ilgi gördüğünü anlattı. Özellikle robotik teknolojiyle ilgilenen CEO’ların stantlarını dile getiren Uçar, “Japonya ve Meksika’dan gelen robot CEO’ları bu yapılan biyonik kolun patentini alıp almadığını sordular. Bizde alacağımızı söyledik. Viyana’daki Türk okul yetkilileri, dünya patent merkezinin Viyana’da olduğunu söyledi. Bu konuda bize yardımcı oldular.” diye konuştu.

Öğrencilerden Melisa Selin Aslan ise yarışmacıların robotlarını kapladıklarını, çok iyi hazırlandıklarını gördüklerini belirtti. Ekiplerinde böyle bir hazırlık olmadığını fakat fikirleriyle yola çıktıklarını aktaran Aslan, “Biz ilgi gördüğümüzde alabildiğimiz en büyük ödülü aldık. İnsanların gözündeki ilgi bizi çok mutlu etti. Biyonik kol, hem insanların bir kolu olması hem de diğer insanların zorlanmadan alabilmelerini sağlayacak. Maddi durumu düşük vatandaşlarımızın alacaklarını düşünerek mutlu olduk. Özellikle küçük çocukların okuma yazma eğitiminde daha fazla gelişme göstereceğini düşünüyoruz. Önümüzü açan okulumuza ve öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz.” ifadesini kullandı.

BİYONİK KOL 100 TL MALİYETLE ÜRETİLDİ

Bilgisayar Öğretmeni Volkan Küçük, bu yıl maddi durumu düşük olan insanları düşünerek biyonik kol tasarlamaya karar verdiklerini söyledi. Hazırladıkları biyonik kolun benzerlerinin 200 bin dolarlardan başladığını aktaran Küçük, “Bu da insanların alım gücünde değildi. Bu soruna çözüm olarak yeni bir tasarım yaptık. Yaklaşık 100 TL maliyetle normal insan eli gibi kullanabileceği bir proje ürettik. Biyonik kol projesi şuan kullanıma hazır şekilde sunulabilir. Projenin gördüğü ilgi beklentilerimizin üzerindeydi, diğer projelere göre maliyet olarak düşük olması bu yüzden ilgi görmeyeceğini düşünüyorduk. Yarışmayı düzenleyenler teknoloji alt yapısına önem verdiğini gördük. Bu sayede de dünya ikinciliğini kazandık.” diye konuştu.