Halkların Demokrasi Partisi’nden (HDP) 3 Ermeni aday adayı gösteren Ermeni Nor Zartonk Derneği adayları basına tanıttı. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Sayat Tekir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben, “Biz, ‘affedersiniz Ermeniler’ sizi başkan yatırmayacağız Sayın Cumhurbaşkanı. Bunu da sokakta ya da ev ev gezerek yapacağımız seçim çalışmasıyla buradan taahhüt ediyoruz.” dedi.

HDP’den aday gösterilen Ermeni asıllı 3 kişi basına tanıtıldı. Nor Zartonk Derneği’nin İstiklal Caddesi’ndeki ofisinde düzenlenen toplantıya adaylar Diren Cevahir Şen, Filor Uluk, Murat Mıhçı ve dernek yetkilileri katıldı. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Sayat Tekir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. Başkan olmaması için her türlü mücadeleyi yapacaklarını söyledi.

Adaylar ise yüzde 10 barajının HDP’nin Meclis’e girmesini önleyemeyeceğini belirtti. Bartın’dan aday adayı olan Diren Cevahir Şen, baraj engelini demokratik bulmadığını söyledi. Şen, “Ellerinden gelse bunu daha da artıracaklarını düşünüyorum. Yüzde ile ifade edilen hiçbir barajı kabul etmiyoruz. Ama maalesef partimiz bu koşullarda seçime girmek zorunda. Halkların Demokratik Partisi'nin yüzde 10 seçim barajını çok rahatlıkla aşacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

İstanbul adaya dayı olan Filor Uluk ise Meclis’in kapılarının hiçbir zaman kendilerine kapanmadığını dile getirdi. Uluk, şunları söyledi. “Ancak eşit yurttaşlık temelinde böyle bir talebimiz olmadı. Biz hala bu memlekette en kadim halklardan biri olarak Ermeniler savcı, hakim olamadığımız gibi coğrafya, tarih öğretmeni de olamıyoruz. Bu memlekette vekil olsak ne olur. Ancak bize HDP bunu taahhüt ediyor. Bu anlamda HDP birlikte mücadele edeceğimizi bize inandırdı. Böyle bir gerçeklik üzerinde sadece bizler değil Süryaniler Ezidiler, Araplar, Çerkezler yani biz farklı milletler artık birlik ve beraberlik içerisinde tüm halklar bu haklarımızın peşinde koşarak baraj tanımayacağız.”

İstanbul aday adayı Murat Mıhçı ise, "Bizim dışımızda varolan insanların bizim önümüze getirdiği barajlarla ilgili bir sıkıntımız yok. Sıkıntımız şudur: Barajla ilgili geçen dönemde de var olan sorun kadar ancak önemsiyoruz. Evet baraj olmamalı. Baraj kalkmalıdır. Ama HDP'nin seçimdeki başarısı barajlarla ölçülemeyecek kadar yüksek olacağına inanıyoruz." diye konuştu.