Karadeniz'e sahili olan ülkelerin katılımıyla Şile açıklarında gerçekleştirilecek Black Sea Hawk Tatbikatı'nın resmi açılışı İstanbul'da yapıldı. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Komutanlığı'nda yapılan törene Türkiye ile birlikte Romanya, Bulgaristan ve Rusya temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, tatbikatın fiili öneminden çok bölge ülkeleri arasındaki işbirliği ve barışın istikrarına yapacağı katkı olduğunun altını çizdi.

Sarıyer'de yapılan açılış töreni bölge ülkelerinin sahil güvenlik ve deniz güçleri temsilcilerini bir araya getirdi. Yarın yapılacak tatbikat öncesi hem basının bilgilendirilmesi hem de tatbikatın aşamaları hakkında bilgi verilmesi amacıyla toplantı ve brifing yapıldı. Sabah yapılan törende misafirlerini ağırlayan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, açılış konuşmasında tatbikatın açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Black Sea Hawk Tatbikatı'nın Karadeniz'e sahildar ülkeler sınır ve sahil güvenlik teşkilatları arasında iş birliğini geliştirmek amacıyla Türkiye'nin ev sahipliğinde bugün ve yarın Şile açıklarında icra edileceğini belirten Üstem şöyle konuştu: "Tatbikat harekat merkezleri arasında bilgi paylaşımı ile denizde denetim arama ve kurtarma, tıbbi tahliye eğitimleri gibi deniz emniyeti ve güvenliğine yönelik müşterek eğitimleri içermektedir. Tatbikat ile Karadeniz'de deniz güvenliği ve emniyetine yönelik bölge ülkelerinin müşterek imkan ve kabiliyetlerinin daha etkin kullanımı ve geliştirilmesini öngörmektedir. Black Sea Hawk Tatbikatı'nın denizde icra edilen fiili faaliyetlerin ötesinde asıl önemi bölge ülkeleri arasında karşılıklı güven ve dostluğun geliştirilerek Karadeniz'de barış ve istikrarın korunmasına yardımcı olmasından kaynaklanmaktadır. "

Açılış seramonisinde askeri bandonun mini konserinin ardından sahil güvenlik ekiplerinin kullandığı malzemelerin yer aldığı sergi de katılımcılar tarafından gezildi. Tatbikatın fiili bölümüne ilişkin gazeteciler askeri gemide brifing aldı. Yarın yapılacak tatbikat için bilgilendirmelerin anlatıldığı brifingde tatbikata katılan gemilerin özellikleri de anlatıldı.

Tatbikata Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 2 korvet, 4 Bot, 1 uçak, 3 Helikopter, 1 Özel Harekat Timi (SÖH) ve 2 emniyet timi katılıyor. Diğer ülkelerden Bulgaristan tatbikata 1 sınır muhafaza botu ile, Romanya 1 açık deniz karakol gemisi ile, Rusya da bir adet açık deniz karakol gemisi ile katılıyor.