KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Eide'yi kabul etti. İkili arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. 

Eide, Cumhurbaşkanlığı’ndan çıkışında basına yaptığı açıklamada, müzakerelerin başlamasını sağlayamamalarından dolayı endişeli olduğunu belirterek, bazı açılımlara rağmen tıkanıklığın aşılamadığını söyledi. Ay sonunda BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) gitmeden önce bir açılım olmamasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Eide, BMGK’ya, karşı karşıya bulundukları problemlerle ilgili bilgi aktaracağını ifade etti.

Eide, tarafları masaya oturmaya teşvik yönündeki çabalarını sürdürdüğünü, geçtiğimiz süreçte basına yaptığı açıklamalarda “gerçekçi iyimser” olduğunu ifade ettiğini ve bunun hala geçerli olduğunu ancak endişelerinin artmaya başladığını söyledi.

BM diplomatı, müzakerelerin başlamamasının birkaç hafta veya birkaç ay gecikmesinin sorun oluşturma düşündüğünü ancak gecikmenin önümüzdeki aylara sarkmasının sürece zarar vermeye ve olumsuz gelişmelere yol açmaya başlayacağını ifade etti. Eide, tarafların masaya dönmelerinin sağlanması için çalışılması gerektiğini vurguladı.

Eide, BMGK’ya nasıl bir rapor verileceğinin sorulması üzerine, Konsey’e, tarafların, masaya dönmek için gerekli ortamı oluşturmak amacıyla üzerine düşeni yapabileceğini ve daha çok çaba gösterebileceklerini belirtti. Eide Konsey'e ayrıca, bazı konularda karşılıklı tavizler verilmesine rağmen iki tarafı masaya döndürmeyi başaramadıklarını söyleyeceğini kaydetti. 

Eide, KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine işaret edilmesi ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Navtex konusundaki açıklamalarının anımsatılması üzerine, Anastasiadis’in masayı terk etme nedeninin bu olduğunu ancak, geçmişten farklı olarak Rum tarafının hidrokarbonların masada ele alınabileceği yönünde bir yaklaşım gösterdiğini ifade etti.

“NİYET GEREKLİ”

Sorunun “çözülemez” olduğuna inanmadığını ancak “zor” bir sorun olduğunu ifade eden Eide, “İki taraftan da niyet ve kendini adama gerekli” dedi. Bir soru üzerine Eide, Rum tarafının, konuya ilişkin açıklamalarında, hidrokarbonların müzakere sürecinin ilerleyen safhalarında ele alınabileceğini kaydettiğini, bunu direkt olarak harita konusuna bağladıklarını düşünmediğini söyledi.

Eide ayrıca, Hidrokarbonların “erken veya geç ele alınmasının” göreceli olduğunu ve bunun müzakerelerin ne kadar süreceğiyle ilgili olduğunu sözlerine ekledi.