Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisinde ve konutunda ‘böcek’ tabir edilen dinleme cihazı konulması ile ilgili görülen davanın 5. duruşması sona erdi. Duruşmada yurt dışında yakalanıp Türkiye’ye getirilen Sedat Zavar ve İlker Usta’nın savunması alındı.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davaya tutuksuz sanıklar Mehmet Yüksel, Zeki Bulut, Hurşit Gölbaşı, Seyit Saydam, İbrahim Sarı ve Harun Yavuz katılıyor. Duruşmada ayrıca tutukluk sanıklar Sedat Zavar ve İlker Usta hazır bulundu. Sanıklardan Ahmet Türer sağlık raporu sunarken, Hasan Palaz ise başka bir soruşturma nedeni ile cezaevinde bulunduğu için duruşmaya katılamadı.
Mülkiye müfettişine ve savcıya ifade verdiklerini hatırlatan sanık Sedat Zavar, "Bilginize başvurulacak denildi. Sonra ‘bu çok gizli bir mesele, kimseye söylemeyin’ dediler. Öyle bir ortamda ifade verdim ki avukat bile istemedim." dedi.
Böcek arama ve tarama yetkisi olduğunu belirten Zavar, hakkındaki iddiaların kesinlikle mümkün olmadığını söyledi. Başbakanlık ikametgah ve konutta 1 veya 2 kere arama yaptığı bilgisini veren Zavar, refakatçı olmadan ikametgah ve konuttaki odalara yalnız girilemeyeceğini vurguladı.
Kendisini aramalarda görevlendirenin şube müdürü olduğunu kaydeden Zavar şöyle devam etti: "Aramalar için talep gelmektedir. Biz de arama yaparız. Bize arama talimatlarını Ali Özdoğan verir. Bana emir yazıldığı zaman emri yerine getirmek zorundayım. İstihbarat Daire'nin satın alma birimi var. İstenilen cihazları onlar alır."

Suçlamaları kabul etmediğini belirten sanık İlker Usta ise daha önce verdiği ifadenin doğru olduğunu söyledi. Duruşmada ayrıca o dönemde Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, o dönemde Başbakanlık Özel Kalem'de çalışan Abdülkerim Taş ve Sakin Ünlü’nün tanık olarak ifadesi alındı.

Daha sonra taleplere geçilen duruşmada Sedat Zavar’ın avukatı, müvekkili için tahliye talebinde bulunmayacağını söyledi. Müvekkilinin talep edilmesi halinde tahliye edilirse, mahkeme heyetinin zor duruma düşeceğini ve yaşanan örnekler sonucu tutuklanmalarına gönlünün razı olmayacağını belirtti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Sedat Zavar ve İlker Usta’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.