Muğla’nın Bodrum İlçesinden Yunanistan’ın Kos (İstanköy) adasına geçmeye çalışırlarken bindikleri teknenin su alarak alabora olması sonucunda Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılan Suriyeli sığınmacılar, Osmaniye’de bulunan kampa gönderilirken güvenlik güçlerine zorluk çıkardı. Kaçakların çocukları ise otobüslerin içinde beklerken kağıtlara yazdıkları yazılarla yardım istemesi dikkatlerden kaçmadı.

Gökçeada açıklarında yaşanan tekne kazasında 7’si bebek 22 kişi boğularak hayatını kaybetmişti. Yaşanan kazada 249 kişi sağ olarak kurtarılabilmişti. Kurtarılan kaçaklar işlemlerinin tamamlanmasının ardından Bodrum Jandarma Komutanlığına getirildi. İçişleri Bakanlığı Genelgesi gereği 205 Suriyelinin Osmaniye'de kendilerine tahsis edilen kampa gönderileceği öğrenildi. Jandarma Komutanlığı’na gelen otobüslere binmek istemeyen bazı Suriyeliler isyan çıkardı. Otobüslere binen bazı Suriyeliler de otobüslerin camlarına vurup yardım istedi.

Jandarma ve polis ekiplerine direnen kaçaklar araçlardan indirilerek bekletildi. Araçlardan indirilen kaçaklar ve jandarma ekipleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Bodrum İlçe Emniyet Müdürünün olay yerine gelmesi üzerine Suriyelilerle uzlaşılmaya çalışıldı. Saatlerce kaçaklara dil döken Emniyet Müdürü Can Candaş uzun uğraşlar sonucunda direnenleri ikna etti. Çevik kuvvet eşliğinde otobüslere bindirilen Suriyeliler Osmaniye’de bulunan kampa doğru yola çıktı.

ÇOCUKLAR YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDU

Otobüslere direnerek bindirilen kaçaklar kağıtlara ve çocuklarının ellerine “Help” yazarak yardım istedi. Bir çocuğun elindeki kağıtta yazan “come with us” yazısı ise dikkatlerden kaçmadı. Saatlerce araçlara binmemek için direnen kaçakların çocukları ise yaşadıklarından habersiz olup biteni izledi.

Öte yandan tekne batması sonucu hayatını kaybeden kaçakların Adli Tıpta bulunan cenazeleri ise yakınları tarafından alınacağı öğrenildi.