Karadeniz'e sahili olan Türkiye, Rusya, Bulgaristan ve Romanya'nın sınır ve sahil güvenlik ekiplerinin organize edilen Black Sea Hawk 2015 Tatbikatı başladı. Ülkeler arasındaki iş birliği, birlikte hareket imkan ve kabiliyetlerinin denenmesini amaçlayan tatbikata katılan Türk ve yabancı gemiler, Sarıyer'deki Sahil Güvenlik Komutanlığı iskelesinden Karadeniz'e açıldı. Tatbikata katılan gemilerin ilk sınavı olan terör faaliyeti yürüten bir gemiye yönelik operasyonu başarıyla tamamlandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ev sahipliğinde Türkiye'de yapılan tatbikata Türkiye'den 2 sahil güvenlik korveti, 4 sahil güvenli botu, 1 sahil güvenlik uçağı, 3 sahil güvenlik helikopteri, 1 sahil güvenlik özel harekat timi ile 2 sahil güvenlik emniyet timi katılıyor. Rusya 1 açık deniz karakol gemisi, Bulgaristan 1 sınır muhafaza botu ve Romanya da 1 açık deniz karakol gemisiyle tatbikata katılıyor.

Saat 09.30 Sarıyer'deki limandan ayrılan gemiler tatbikat için Şile açıklarında belirlenen rotaya ilerledi. Ancak Boğaz geçişi sırasında tatbikatın ilk ayağı gerçekleştirildi. Patlayıcı madde sevkiyatı yaptığı belirtilen bir gemiye sahil güvenlik ekiplerinin tatbikat gereği müdahalesi dikkat çeken görüntüler oluşturdu. Terörist faaliyet olarak nitelenen gemiye yönelik hareketta sahil güvenlik botları ve diğer ekiplerin gemiyi kuşatması görüntülere yansıdı.

Bölge ülkeleri sahil sınır güvenlik teşkilatları için önemli bir yer tutan tatbikatta asıl amacın, bölge ülkeleri arasında karşılıklı güven ve dostluğun geliştirilerek Karadeniz'de barış ve istikrarın korunması olduğu belirtildi.