Boğaziçi Üniversitesi bu yıl 148. mezunlarını verdi. Uçaksavar Spor Tesisleri'nde yapılan törende 1635 lisans, 466 lisansüstü mezunu olmak üzere toplam 2101 öğrenci diplomasını aldı. Törende, öğrencilerin taşıdığı siyasi mesajlar içeren pankartlar dikkat çekti. Mezunlar adına yapılan konuşmada da Soma ve Ermenek faciası ile Özgecan cinayetine dikkat çekildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin 148. mezuniyet töreni Etiler’deki Uçaksavar Spor Tesisleri’nde yapıldı. Törene akademik personel, lisans, yüksek lisans, doktora mezunları ve öğrencilerin aileleri katıldı. Tören, mezunların alandan geçmesi ile başladı. İstiklal Marşı’nın ardından kürsüye çıkan Rektör Gülay Barbarosoğlu, mezunlara seslendi.

Barabarasoğlu, Boğaziçi mezunu olmanın önemini vurgulayarak şunları kaydetti: “ Boğaziçili olmak ayrıcalıktır. Siz girdiğiniz ortamlarda fark yaratacaksınız. Boğaziçi olmanın verdiği ayrıcalıklar aynı zamanda omuzlarınıza farkı sorumluklar yüklüyor. Ülkemizde tüm dünyada milyonlara insanın refahını özgürlüğünü ve mutluğunu ilgilendiren meseleleri giderek çok katmanlı hal aldı. Küresel ısınma dan yoksulluğa, ifade özgürlüğünden etnik ayrımcılığa savaş ve kıyımlara varıncaya kadar birçok mesele acil çözüm bekliyor. Sizler payınıza düşen sorumlulukları alarak burada edindiğiniz bilgileri yanınıza alarak yanınızda götüreceksiniz.”

Törenin bu yılki misafir konuşmacısı Amerika’da yaşayan Robert Koleji 1961 mezunu bilim adamı ve girişimci Doktor Kenan Şahin oldu. Kenan Şahin’e Mühendislik Fakültesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

PANKARTLAR DAMGA VURDU

Mezunların geçişi sırasında taşıdıkları pankartlar dikkat çekti. Mesaj içeren pankartlarda “Müminler ancak kardeştir”, “Kadına şiddete cinayetin iyi hali olmaz”, “Çok afedersiniz evrim diyen bile oldu”, “Saraya bütçe var araştırmaya yok”, “Başkan'ın Burcu TL yükseleni dolar “, “Siz koalisyonu kurun ekonomiyi bize bırakın”, “Kimse mukavemetimizi sınamasın”, “Algı yönetimi bizden sorulur”, “ Halkların Demokratik Mezunu %20 is Coming” ve “Seni başkan yaptırmayacağız Yaman Hoca “ gibi ifadeler yer aldı.

SOMA'YI VE ÖZGECAN'I HATIRLATTI

Mezunlar adına konuşan Musa Tecirli, de Soma’da ve Ermenek’te hayatını kaybeden madencilere değindi. Tecirli, şunları söyledi: “Türkiye’de özellikle güvenlik ve etik konularının iş hayatında ne yazık ki bir o kadar da eksik olduğunu son dönemde acı bir şekilde tecrübe ettik. Bu vesile ile buradan Soma’da ve Ermenek’te kaybettiğimiz 319 canı rahmetle anıyoruz. Kaybettiğimiz canlara değinmişken Özge Can Arslan’dan bahsetmemek olmazdı. Maalesef sizlere bu satırları yazarken Cansu Kaya da erkek şiddetinin bu sene içerisindeki 143 mağdurundan biri oldu. Yaşanan bu acı olaylarını hiçbir zaman unutmayacağız ve tekrarlanmaması için mücadele edeceğiz. Bugün ne Türkiye ne Dünya bizim olayları dışarıdan izleyebileceğimiz bir yer değil. Aktif sorumluluk alma zamanları geldi. “

TÖRENE BEBEĞİ İLE GELDİ

Törende ilginç görüntüler de yer aldı. Sosyoloji bölümünden mezun olan 28 yaşındaki Zehra Nur Daci Atlamaz törene bebeği ile geldi. 1 yaşındaki oğlu Emre Tonyukuk Bumin tören alanından hazır bulunan Atlamaz, mezun olduğu için çok mutlu olduğunu söyledi. Atlamaz, “Ben okuldayken aslında hamileydim, okula gidip geldim. Bitirmek için bu dönem fazla ders aldım. Sürekli fazladan kredi aldım. Finallerime girerken hamileydim o aralar çok zorlandım. Çünkü biraz fazla yorulduğum düşük riski vardı. Her şeye rağmen okulumu bitirdim çok mutluyum.” diye konuştu.
Daha sonra öğrenciler havaya kep atarak mezuniyetlerini kutladı.