Çözüm sürecinin sona ermesi ve çatışmaların yeniden yaşandığı Güneydoğu'daki halk ve esnaf gidişattan dolayı tedirgin. Bölgede yaşanan çatışma ortamının hem ticareti hem de günlük sosyal hayatı olumsuz yönden etkilediğini dile getiren vatandaşlar, erken seçimden umutlu olmadıklarını ifade etti.

Erken seçimin 7 Haziran’dan farklı bir sonuç olmayacağını belirten vatandaşlar, çatışma ortamı istemediklerini barış ve huzur istediklerini aktardı. Çay ocağı işletmecisi Osman Akın, geçen bu mevsimde günlük ortalama 300 çay sattığını ancak bu yıl günlük 30 çay satamadığını kaydetti. İşlerindeki düşüş sebebinin yaşanan olaylar olduğunu dile getiren Akın, şu ifadeleri kullandı: “Çünkü yaşanan olaylar yüzünden insanlar sokağa çıkamıyor. Cadde ve sokakta 2 polis gören vatandaş evine kaçıyor. Ben buradan Cumhurbaşkanı'na soruyorum bu savaş nereye kadar devam edecek. PKK anneleri asker anneleri ve polis anneleri nereye kadar ağlayacak. Bir koltuk sevdası yüzünden kaç kişi ölecek. Saddam nerede yani? Erdoğan’ın sonu da böyle olacak. AK Parti seçimleri kaybetti. Artık bu bölgeden milletvekili çıkaramayacak. Şimdiye kadar aldı ama bundan sonra buradan oy çıkaramaz. Ben ve çevremden herkes oy verdi. Destek verdik. Dedik ki barış olacak. Çünkü öyle söylüyordu. Erdoğan barış için çalıştığını söylüyordu. En sonunda da savaş çıkardı bundan dolayı kaybetti. 1 Kasım’daki seçimden AK Parti bu bölgede vekil çıkaramayacak.”

Cengiz Hoca ise erken seçimin mantıksız olduğunu ve seçim için alınan kararın yanlış olduğunu kaydetti. Hükümetin bir şekilde kurulması gerektiğini vurgulayan Hoca, şunları kaydetti: “Ülke başsız durumda. Bundan dolayı gidişat iyi değil. Seçimde hayırlısı neyse o olsun kazasız belasız bir seçim olsun. Hiç kimsenin ölmesini istemediğimiz bir ortamın olmasını istiyoruz. Şu anki süreç bize şunu gösterdi ki AK Parti mevcut aldığı vekilleri de çıkarmayacak. Süreç bize şunu gösteriyor ki seçimlerde oyları düşecek. Uzun yıllar silahlar sustu kimsenin burnu bile kanamadı. Seçimden sonra ne oldu da süreç biti. Bunun nedeni ise geçici hükümletin olmasından kaynaklanıyor. Biz şahsen barış istiyoruz. Herkesin evladı değerlidir. Kimse evladının ölmesini istemez. Ak Parti mevcut vekillerini bile kaybedecek. Oy oranı ciddi anlamda düşecek."

Emin Ulutaş da, 1 Kasım’da yapılacak olan seçim sonucunun ile 7 Haziran’daki sonuçların aynı olacağını ifade ederek, şöyle konuştu: “Ben şu ana kadar hiçbir seçmeden duymadım keşke HDP’ye oy vermeseydim diye. Suçun hepsini Erdoğan’a atıyorlar. Bu sürecin tıkanmasının sebebi Erdoğan olarak görüyorlar. Erdoğan müdahale etmeseydi barış süreci devam edecekti. HDP’nin genel tabanı Erdoğan’ı suçluyor. Tablo bu bölgede değişmez. Ama batıda değişir mi bilmiyoruz. Bu bölgede seçim sonucu değişmeyecek. Bu şekilde yürümez. Şuan bir çatışma ortamı var ve durum hiç de iyi değil. böyle devam ederse sokağa çıkma yasağı her yere sıçrar. Bu şekilde devam ederse halk kaçar. İç savaş da olabilir yani. Bunun sorumlusu kandil ve devlettir.”

Tefik Kızmaz isimli vatandaş ise Erdoğan’ın kendi koltuğu için ülkeyi savaş ortamına soktuğunu savunarak, şu ifadeleri kullandı: “Erken seçimin olması kötü oldu. Şuan esnaf kan ağlıyor iş yok durumlar hiç iyi değil. dolar almış başını gidiyor. Adam kendi saltanatını korumak için bu kadar insanı savaşa sürüklüyor. Herkes rahat ister huzur ister. Yaşanan olayların sorumlusu Erdoğan’dır. Adam başkan olmak istiyor bunun için çalışıyor. 1 kasımda seçim sonuçları değişmeyecek. Yine kaybeden ülke olacak. Biz barışın olmasını istiyoruz."