Kahramanmaraş'ın suyunun Gaziantep'e verilmesi nedeniyle büyük tepki çeken ve Gaziantep'in 50 yıllık su sorununu çözecek olan Düzbağ Projesi'ne karşı 2 gün önce Heleteliler ayaklanmıştı. İsyanın nedeni olarak Fatma Şahin'in Heletelilere verdiği ilçe olma sözünü yerine getirmemesi gösteriliyor.

SÖNMEZLER MECLİSİ İŞARET ETTİ

Gaziantep'in suyunun yüzde 95 oranında komşu kent Kahramanmaraş'tan geldiğinin altını çizen GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, "Biz kendi sınırımızın dışında suyu temin ettiğimiz için Helete ilçe olmak istiyor. Yaptığımız proje kapsamında ilçe olmaya uğraşıyor. En büyük talepleri ilçe olmak. Tabi bu meclisin konusu. Bütün taleplere cevap vereceğiz" dedi.

SÖNMEZLER, HEDEF 2018

GASKİ'nin projeleriyle ilgili bilgi veren GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, "8 ekip 24 saat çalışıyor. Bu sabah itibariyle 25 kilometre boru döşendi. Bu da toplam işin yüzde 10'u. 135 kilometreyi tamamlayacağız. Çalışmalarımız giderek artıyor. Hedeflediğimiz 2018'in sonuna kadar bütün borular döşenmiş olacak" sözlerine yer verdi.

HELETE GÜN GEÇTİKÇE KAN KAYBEDİYOR

Programda açılış konuşmasını yapan Helete Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Yumuşak, şunları kaydetti: “Dernek olarak biz birlik ve beraberlik içerisinde Helete’nin çıkarlarını korumak ve derdimizi anlatmak için bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz. Şimdiki nüfusu 5 bin olan yazın ise 10 binin üzerine çıkan bir yerleşim yerinin gün geçtikçe kan kaybettiğini görmenin hüznünü yaşıyoruz. 2014 yılında belediyenin de kaldırılmasıyla hızla azalan nüfusumuz Göksu’nun gitmesi ile de küçük bir köy halini alacaktır. Bu nedenle biz herkesin kazandığı bir projede Helete olarak tek kaybeden olmak istemiyoruz. Yapılacak olan projelerde Helete’nin neler kazandığını görmek istiyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesi ile Helete’nin ciddi anlamda mağdur ve yok olacağını düşünüyoruz. Biz bu derdimizi anlatmak için bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz. Bu konuda gerekli bilgilendirmeyi beldemiz bünyesinde yetişmiş kişiler yapacaktır.”

ÇED RAPORU ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİNE AYKIRIDIR

Avukat Osman Solak ise şunları söyledi: “Helete Kahramanmaraş'ın Adıyaman sınırında bulunan ve Belki de Türkiye'nin en büyük idari sınırına sahip yerleşim yeridir. Helete Türk dilinin ve kültürünün nadide temsilcisi ve taşıyıcısıdır. Bu gün Türk Halk müziğinde birçok türkünün kaynağı ve çıkış yeridir. Ancak ne yazık ki bu türkülerin büyük kısmı Malatya ve Sivas yöresi olarak literatüre girmiştir. Bunlar gibi birçok türkünün kaynağı Helete’dir. Ancak Helete’nin en büyük doğal zenginliği şüphesiz Göksu dur. Çünkü Göksu Nurhak dağı, Koç dağı ve Engizek dağı arasında bulunan Türkiye’nin en güzel yaylalarından biri olan platodan doğar, yerleşim yeri olarak ilk Helete’ye uğrar. Göksu Helete’ye doğa harikası kanyonlardan geçerek gelir. Aslında Göksu’nun doğduğu plato Milli park olması gereken bir yerdir. Milli park yapıldığında Türkiye'nin en güzel ve zengin milli parkı olacak bir yerdir. Bu inançla Cumhurbaşkanımız başbakan iken bu konuda düşüncemi iletmek üzere bir mektup yazdım. Ne yazık ki bir cevap alamadım. Ancak gerekli bilgilendirme yapıldığında cumhurbaşkanımızın olaya hassasiyetle yaklaşacağına olan inancımı yitirmiş değilim. Bizler Göksu suyunun güzelliği ile mutlu olur iken, Üstelik Helete’ye kadar 3 adet Hes projesi devam etmekte iken: Birden Boğaz mevkiine sulama ve hidrolik santral yapılacağını üstelik baraj yapılana kadar Göksu’nun tüm suyunun Motopomp sistemi ile Gaziantep'e taşınacağını öğrendik. Gaziantep'e içme suyu olarak Çetintepe barajından üstelik saniyede 13 M3 üzerinde su verilecek iken bundan birden vazgeçilmiştir. Çetintepe barajının ÇED raporu 4 Nisan 2012 günü yeniden yaptırılmış ve aynı firmaya bu defa 20 Haziran 2014 tarihinde Düzbağ Helete barajı için ÇED raporu hazırlatılmıştır. Hazırlanan bu ÇED raporu zorlama ile hazırlanan bir rapordur. Rapor 2872 sayılı çevre kanununa aykırıdır. Ayrıca kanuna göre düzenlenen ÇED yönetmeliğine aykırıdır. Çevresel etki değerlendirmesi Yönetmeliğine aykırıdır.”

HELETELİLERİN SU İSYANI FOTOĞRAFLARI

PROJE TAMAMEN GAZİANTEP DÜŞÜNÜLEREK YAPILMIŞTIR

Su projesinin Gaziantep’in düşünülerek yapıldığını vurgulayan Solak, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Göksu’da yaşayan su canlılar dahi doğru olarak değerlendirilmemiştir. Çünkü Göksu’da bulunan kırmızı benekli Alabalık Türkiye’de hiç bir yerde türü bulunmayan seçkin ve nadide bir balık türüdür. Baraj yapılması ile bu balığın yaşam alanı yok olacaktır. Ayrıca Şahinkayası mevkiinde bulunan geyik ve dağ keçilerinin yaşam alanları baraj gölü içerisinde kalacaktır. Daha birçok nadide bitki ve canlının yaşam alanı yok olacaktır. Ayrıca Helete halkı tamamen mağdur olacaktır. Çünkü arazilerini sulayacak su bulunmayacaktır. Proje tamamen Gaziantep düşünülerek yapılmıştır. Helete halkı hiç dikkate alınmamıştır, yok sayılmıştır. Helete halkının düşüncesi gereği gibi alınmamıştır. Halkın mağduriyetini anlatması için ortam sağlanmamıştır. Rapor sipariş ile acele olarak hazırlanmıştır. Çevredeki yapılmakta olan hesler ile barajların bu proje ile birlikte olumsuz etkileri değerlendirilmemiştir Biz bu durumu tabi ki yargıya taşıyacağız. Ancak bizim istediğimiz ilimiz yetkililerinin hassasiyetimizi dikkate alarak Helete halkının mağduriyetine engel olmalarıdır. Bu konuda yetkililerin sesimizi duyup gerekli incelemeyi yapıp, mağduriyete engel olacaklarına inanmak istiyoruz. Çetintepe barajı Gaziantep'e içme suyu temin için yapılmakta iken bundan vazgeçilmesi kabul edilemez. Bu durum aynı zamanda devlete ek yükler getirmektedir. Helete insanının ise yaşam alanı tamamen yok edilmektedir.”

olaymedya