Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen, halk arasında ”˜deli tütün' olarak da adlandırılan Maraş otunun kullanımı gençler arasında hızla yaygınlaşıyor. Bölge halkına 1. Dünya Savaşı sonrasında bölgeyi işgal eden Fransız askerlerinin öğrettiği Maraş otu, yaprakları toz haline getirilerek sigara gibi içiliyor. Bonzai gibi gençler arasında kullanımı hızla artan ve uyuşturucu özelliği de bulunan Maraş otu aileleri tedirgin ediyor.

VATANDAŞLAR MECLİS'E BAŞVURDU

 Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvuran vatandaşlar, zararlarına ayrıntılı bir biçimde yer verdikleri Maraş otunun uyuşturucu madde olarak yasaklanmasını, satıcılarına da hapis cezası verilmesini talep etti. Komisyon verdiği kararda Sağlık Bakanlığı'nın cevabi yazısına yer verdi. Kahramanmaraş ve Gaziantep çevresinde yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekildi. Maraş otunun toz haline getirilerek, meşe, ceviz veya asma çubuğundan elde edilen kül ile yüzde 50 oranında karıştırılarak hazırlanan ve küçük naylon torbalarda yasadışı yollardan satışa sunulan bir ürün olduğu ifade edildi.

SİNİR SİSTEMİNİ TAHRİP EDİYOR

 Maraş otunun sinir, sindirim ve solunum sistemlerinde zararlara yol açtığı bilimsel araştırmalarla ortaya kondu. Ağız sağlığını bozan Maraş otu, dişi tutan kemik ve diş etinde kızarıklıklara ve iltihaplanmalara yol açıyor.

ÇETİN ÇİFTÇİ - BUGÜN GAZETESİ