Borusan Otomotiv hakkında ‘arızalı araç’ nedeniyle açılan davada arızanın tespiti için mahkemenin verdiği kararı uygulamadıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

İşadamı Engin Yakut, İstanbul'daki bir galeriden 2013'de 170 bin Euro karşılığında Range Rover marka otomobil aldı. Aracın arıza yapması üzerine ve başka araçların da benzer arıza yaptığı gerekçesiyle İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi'ne bu araçların toplatılması için İngiltere Land Rover firmasına dava açıldı. Bu davanın 17 Eylül'deki duruşmasına çağrılan davalı şirketin Türkiye Distribütörü Borusan Otomotiv hakkında da arızanın tespiti davası açıldı. İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki davada mahkeme arızanın tespiti için şanzumanın sökülmesine ve keşif yapılmasına karar verdi. Ancak hakim ve bilirkişilerle birlikte firmaya gidildiğinde aracın keşfe hazır hale getirilmediği görüldü. Firmaya başka bir tarihe süre verildi ancak o tarihte de aracın keşfe hazır hale getirilmediği belirtildi.

Bunun üzerine, Engin Yakut'un da aralarında bulunduğu arızalı araçlardan ikisinin sahipleri adına Avukat Candaş Gürol, firma hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin arıza tespiti dosyasına ilişkin şüpheli Borusan Oto İstinye Şubesi'ne müzekkere yazıldığı hatırlatıldı. Dilekçede, "Bu tespit dosyasına konu 34 VA 8888 ve 34 ZM 2121 plakalı araçların şanzımanlarının sökülerek yapılacak olan keşfe hazır edilmesi mahkeme tarafından talep edilmiş ise de Borusan Oto-Range Rover yetkili servisi şanzımanı sökmemiş, mahkemenin talebini yerine getirmemiştir." denildi.

İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi dosyasına sunulan bilirkişi raporunda, "İngiltere Land Rover merkezi ile yapılan görüşmeler neticesinde şanzımanın, şanzıman soğutucu ünitesi ve tesisatının komple değiştirilmesinin gerektiği konusunda talimat verildi" ifadesi yer aldı. Dilekçede, "16 Mayıs 2014 tarihinde yapılan keşif esnasında, söz konusu raporu hazırlayan bilirkişiler de bizzat yetkili servis elemanları ile görüşmüş, söz konusu şanzımanın neden sökülmediği hususunda dakikalarca konuşulmuştur. Ancak şüpheli Borusan Oto, İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi hakiminin emri ile hazırlanan müzekkereyi icra etmemişlerdir." denildi.

Davaya konu araçlarda yapılacak keşif sonucunda elde edilecek delillerin kaybolma riski altında iken yetkili servisin mahkeme kararını icra etmediği belirtilen dilekçede, ayrıca şüpheli firma yetkililerinin başka bir araçla ilgili olarak da aldatıcı evraklar düzenleyip müşteriyi kandırdıkları ileri sürüldü.

Dilekçede, araç sahiplerinden Engin Yakut ve tespit kararı veren İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi Metin Özdemir'in tanık sıfatıyla dinlenmesi de talep edildi.

Dilekçede mahkeme kararını uygulamadıkları ifade edilen firma yetkilileri hakkında "nitelikli dolandırıcılık, mahkeme delillerini yok etme ve mahkeme kararlarını uygulamama" suçlarından yargılanarak cezalandırılması istendi.