Bursa'da bir vatandaş, evinin önünden akan dereye kurduğu sistemle elektrik faturasını yüzde 70 düşürmeyi başardı. Elektrik üretme hayalini yaklaşık bir aylık çalışma süreci sonrasında bin lira maliyetle gerçekleştiren demir doğrama ustası Alim Avcı, sulama yapılmayan dönemde faturasını minimuma indirmenin yolunu buldu. Arzu edenlere sistemi, yerine ve üretim kapasitesine göre değişen maliyetlerle kurabileceğini belirten Avcı, "Çevreye zararı yok, sadece çark dönüyor. Yağlama dışında bakımı da yok, yakıtı da yok. Sistemle 100 lira olan aylık elektrik faturamı 30 liraya düşürdüm." dedi.

Bursa’ya, 1992 yılında taşındığı Uludağ eteklerinde bahçeli bir ev alan Alim Avcı, çocukluktan bu yana hayalini kurduğu elektrik üretmeyi evinin önünden geçen dere sayesinde gerçekleştirdi. İki katlı evinin önünden yıllardır boşa akan dere yatağına mini bir HES kuran Avcı, bu yolla evinin elektriğinin yüzde 70’ini karşılar olmuş. İki yıl önce bin lira harcayarak kurduğu sistem sayesinde 600 watt elektrik üreten demir doğrama ustası Avcı, fırsat verildiği taktirde üreteceği elektriği devlete satabileceğini söylüyor. İsteyenlere yerinin meyil durumu ve üretim kapasitesine göre değişen ücretlerle sistemi kurabileceğini belirten Avcı, sistemin ürettiği elektriğin ev cereyanı olarak kullanılan 220 watt olduğunu dile getirdi.

ÜRETİM KIŞIN BAŞLIYOR HAZİRAN'A KADAR DEVAM EDİYOR

Avcı, projenin nasıl geliştiğini şöyle anlattı: "23 sene önce Bursa’ya taşındım. Su kenarında ev almayı düşünüyordum. Neticede aldım, aynı zamanda kendi elektriğimi üretme düşüncem vardı. Sonuçta bu projeyi uyguladım. Kendime yetecek elektriği üretiyorum. Evimde kullandığım elektriğin yüzde 75’ini karşılıyorum. Aylık elektrik faturam 100 lirayken şimdi 30 liraya düşürdüm. Memnunum hayatımdan. Sistemi 5,5 ay devamlı çalıştırıyorum. Üst taraflarda derenin suyu sulama suyu olarak kullanıldığı zaman devri düşüyor. Azaldığı zaman bana devri yetişmiyor. Kış aylarında tekrar başlıyor. Kış aylarında başladığım elektrik üretimini Haziran ayına kadar devam ediyorum. Çocukluktan beri kendi evimin elektriğini kendim üreteceğim diye hayalim vardı. Hamd olsun bunu gerçekleştirdim."

ÇEVREYE ZARARI DA YOK, MASARFI DA YAKITI DA YOK

Makine tamirciliği ve tornacılık da yaptığını belirten demir doğrama ustası Alim Avcı, projeyi görenlerin şaşırdığını dile getirdi. Eve gelen makine mühendisi ve teknik öğretmenlerin mini HES’e hayran kaldığını belirten Alim Avcı, "Küçük de olsa bir ülkemize katkıdır. İki yıldır çalıştırıyorum. 100 lira faturam 30 liraya düştü. Çamaşır makinesi, üç tane lamba ve bir televizyon kullanabiliyorum. 600 watt üretebiliyorum. Sistemin adını ‘Suyla dönen çark’ koydum. Asla çevreye zarar vermiyorum, suda eksilme olmuyor, girdiği kadar çıkıyor, tabiata zararı yoktur. Kullanıldığı zaman tarıma zarar veriliyor. Ben tarıma zarar vermiyorum, su sadece çarka dokunup gidiyor. Hiç zararı yok. Fırsat verilirse çevreye zararsız santraller üretirim. Elektrik üretim projelerinde özellikle son zamanlarda insanlara zarar veriliyor. Bana fırsat verilirse daha büyüğünü düşünüyorum. Herkes böyle yaparsa Türkiye’de elektrik sıkıntısı olmaz. Dere yıllardır boşa akıyor. Sermaye boşa akıyor, niye boşa aksın. Yazık günah değil mi, bir baraj yapılsa. Zaten masrafı da gideri de yok. Maliyeti bin lira civarında. İki yıl önce yaptım. Yağlamadan başka bakım yapmıyorum. Hiç masrafı yok. Çünkü su gücüyle çalışıyor, yakıtı yok." diye konuştu.

SENEDE 5,5 AY ÇALIŞIYOR, USLAMA BAŞLAYINCA ÜRETİM DURUYOR

Mini HES, kış aylarında dereden akan suyla çalışıyor, ancak Haziran’dan sonra Uludağ eteklerindeki köylerin sulama amaçlı kullandığı dere suyu azalınca sistem elektrik üretemiyor. Alim Avcı, ürettiği sisteme en az 20 yıl ömür biçiyor. Avcı, suyun daha bol olduğu bir bölgede kuracağı sistemle üreteceği elektriği ise satmayı planlıyor. Avcı, kurduğu sistem sayesinde ürettiği elektrikle televizyon, lamba ve çamaşır makinesini çalıştırıyor.