Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, “Bugüne kadar 123 milyon Euro hibe kullandırılarak 65 binden fazla vatandaşımız mesleki eğitim alanında Avrupa ülkelerine eğitim amaçlı gönderildi.” dedi.

Bilkent Otel’deki ‘Mesleki Eğitim Kalitesinin ve Gençlerin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi Açılış Toplantısı’na katılan Bakan ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Özgecan Aslan’ın öldürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, “Menfur bir cinayete kurban giden Özgecan kızıma Allah’tan rahmet diliyorum. Acılı ailesinin acısını paylaşıyorum, bu kurdeleyi bugün bütün gün taşıyacağım, bu acıyı paylaşabilmenin bir sembolü olarak.” ifadesini kullandı.

Türkiye Ulusal Ajansı’nın eğitim projeleri alanında Türkiye’nin beşeri sermayesine çok önemli katkılar sağladığını söyleyen Bozkır, şöyle devam etti: “Bu dönemde 110 bin proje sunuldu. Bunlardan 26 bini kabul gördü, uygulamaya konuldu. 760 milyon Euro bu çerçevede gençlerimizin eğitim hizmetlerine tahsis edildi. 81 ilimizden 350 binden fazla vatandaşımıza yurt dışında eğitim ve iş birliği faaliyetlerinde bulunma fırsatı verildi. Bugüne kadar 123 milyon Euro hibe kullandırılarak 65 binden fazla vatandaşımız mesleki eğitim alanında Avrupa ülkelerine eğitim amaçlı gönderildi. 700 kurumsal işbirliği projesi çerçevesinde Avrupa Birliği ortaklığı yoluyla mesleki eğitim sorunlarına ortak sorunlar arandı. Mesleki eğitimdeki yeni uygulamalar ülkemize kazandırılmıştır. Önümüzdeki 20014-2020 döneminde de önemli kaynaklarımız vardır. 800 milyon Euroluk imkan yine geçlerimize kullandırılacaktır. 500 bin civarında kişinin çeşitli şekillerde bu imkandan yararlandırılması Avrupa’da eğitim alması öngörülmektedir.”

Bütçe yetersizliği nedeniyle desteklenemeyen 323 yedek projeye 24 milyon 500 bin Euro tahsis edildiğini kaydeden Bozkır, “Bu sayede 10 binden fazla mesleki eğitim öğrencisi Avrupa’da mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme imkanı bulabilecektir. Eğitimin ve cazibesinin artırılmasına katkı sağlanacaktır.” dedi.

“YUNANİSTAN NE KADAR İYİ OLURSA TÜRKİYE’YE O KADAR OLUMLU KATKISI OLUR”

Bakan Bozkır, Yunanistan’ın ekonomik durumu ile ilgili olarak da şunları ifade etti: “Yunanistan, bizim komşumuz ve komşumuzun istikrar içinde olmasını, müreffeh olmasını arzu ediyoruz. Çünkü Yunanistan ne kadar iyi durumda olursa Türkiye’ye o kadar olumlu katkısı olur. Ama maalesef uzunca bir süredir Yunanistan ekonomik sıkıntı içinde. Ekonomik sıkıntı içinde olduğu dönemde sorunlarını çözümünü AB içinde bulmaya gayret etti. Bununla ilgili önemli meblağlar kredi olarak sağlandı. Bunun karşılığında bazı ekonomik politikaları uygulaması taahhüdünde bulundu. Yeni gelen iktidar bunlarla ilgili olarak halkına değişiklikler yapacağı ve bazılarını uygulamadan çıkaracağı konusunda beyanlarda bulunarak iktidara geldi. AB ile ilgili yürütülen ilişkilerde AB mevcut statükonun devamını ısrarla karşı taraftan beklediğini ifade etti. Bu çok sıkıntılı bir durum. Şubat ayı içinde yaklaşık 8 milyar Euro'luk bir katkı verilmesi söz konusu, verileceği belli değil. Temmuz'da da 10 milyar Euro'luk geri ödeme var. Yunanistan için her şeyin iyi olmasını temenni ediyoruz, gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Önümüzdeki dönemde alınacak kararlarla tablo daha net olarak ortaya çıkacaktır.”

“UMARIM BU OLAY HERKESİN ŞİDDETİN KABUL EDİLEMEZLİĞİNİ ANLAMASINA VESİLE OLUR”

AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzar Bela Szombatı da Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesine tepki gösterdi. Szombatı, “Yaşam hakkının korunması bizim ortak Avrupa kültürümüzün temel hakkını oluşturmaktadır. Ailesinin ve Türk halkının acısını derinden paylaştığımı dile getirmek istiyorum. Bu olay, kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye ile işbirliğinde bulunmaya devam etme ve Türkiye’ye yardımlarımızı sürdürme konusundaki kararlılığımızı güçlendirdi. Umarım bu olay, herkesin şiddetin kabul edilemezliğini anlamasına vesile olur.” dedi.