AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ermeni Patrikhanesi'nde katıldığı ayinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bozkır, "ABD bir süper güçtür ve dolayısıyla da ABD Başkanı Obama'nın bu yıl yaptığı açıklamada da gerçekten tarihi mesnedi olmayan, hukuki geçerliliği olmayan bir kelimeyi telaffuz etmemesini doğru buluyoruz." dedi.

Bakan Bozkır ile birlikte Patrikhane'deki ayine Fener Rum Patriği Bartholomeos ve bazı diplomatik temsilcileri katıldı. Çıkışta açıklamalarda bulunan Bozkır, "Bu olayları bir yıla hapsetmek ve bundan siyasi hesaplar çıkarmak yanlıştır. Önemli olan bu yüz yıllık acıyı geride bırakmaktır. Geleceğe güvenle bakmaktır, geleceğe Ermeni kardeşlerimizle birlikte yürümektir. Bugünkü ayinde Ermeni patriğinin verdiği mesaj çok güzeldir. Bunun bütün dünyaya, bütün dünyadaki Ermenilere, bölgemize ve bütün insanlığa doğru bir mesaj olarak iletilmesini arzu ediyorum." diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu' soykırım iddiaları ile ilgili kararını da değerlendiren Bozkır, "AB Parlamentosu'nun kararının hiç bir geçerliliği yoktur. Bizim bakımımızdan da yok hükmündedir. Daha önce de 1987 yılında çıkmış buna benzer bir karar AB Adalet Divanı'na götürülmüştür ve buranın 2003 yılında bir kararı vardır. Siyasi kararların hukuki geçerliliğinin olmadığı tescil edilmiştir. AP kararının etkisi ve hukuki ve geçerliliği olmadığı için sadece çıktığı andaki kadar da bir yer yakacaktır. Türkiye bakımından hiç bir geçerliliği yoktur." şeklinde konuştu.

Konuşmasında Rusya ve Fransa'nın Ermenistan'da yapılan törenlere katılmasının kendi seçimleri olduğunu belirten Bozkır, "Ama bugün Çanakkale'de yapılan törenlere 80'in üzerinde devlet başkanı, başbakan ve ülke temsilcisi katılıyor. Biz kendi ülkemize, kendi törenlerimize katılanlara bakıyoruz. Dolayısıyla o törenlere katılanların verdikleri kendi kararlarıdır." dedi.

ABD Başkanı Obama'nın soykırım iddiası açıklamaları ile ilgili Bozkır şöyle konuştu: "ABD bir süper güçtür ve dolayısıyla da ABD Başkanı Obama'nın bu yıl yaptığı açıklamada da gerçekten tarihi mesnedi olmayan, hukuki geçerliliği olmayan bir kelimeyi telaffuz etmemesini doğru buluyoruz. Bunun hem Türk Amerikan ilişkilerine hem bölgemizde sorunlar yumağı olan yangınların olduğu bölgemiz bakımından ABD ile el birliği ile geleceğe bakmamızın bir teminatı olarak görüyoruz."