Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkileri anlattı. Bozkır, “Bu ilişki ağabey kardeş, öğretmen öğrenci, amir memur ilişkisi değildir. Bu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında eşit bir ilişkidir. Öyle başka ülkelere davrandığı gibi Türkiye’ye davranamaz kimse. Biz bunu böyle dediğimiz için belki yavaş yürüyor. Yavaş yürüsün, hızlı yürüsün. Bizim Türkiye'yle ilişki böyle yürür. Bizim dediğimiz noktaya onlar gelecek. Türkiye’yi almama lüksü yok.” dedi.

Bakan Volkan Bozkır, seçim çalışmaları kapsamında partisinin Üsküdar temsilciliğinde düzenlenen, ‘AB yolunda Türk kadını’ programa katıldı. AB ile ilişkilerin ne duruma geldiğini değerlendiren Bozkır, “İlk başlarda 1963’te Ankara anlaşmasını imzaladığımız zaman o günkü Türkiye kişi başına milli geliri 400 dolar, üniversite sayısı 7, turizm gelirlerimiz 8 milyon dolar. 1 milyar dolar da ticaretimiz var. Şimdi böyle bir Türkiye için Avrupa Birliği’ne üye olmak ne pahasına olursa olsun öyle bir anlayış içinde. Ama bugünkü Türkiye’ye baktığınızda ülkemiz 820 milyar dolarlık milli gelire sahip. Kişi başına 11 bin 500 dolar.” diye konuştu.

‘AVRUPA’DA HAFTADA 34, BİZ DE 51 SAAT ÇALIŞILIR’

Avrupa’da haftada 34 saat çalışıldığını söyleyen Bozkır, şöyle devam etti: “Bunun yarısında kaytarmaya çalışırlar. Onun için sadece Belçika’da bir senede 10 bin firma iflas etti. Amerika’da 500 bin kişi iş kaybetti. Biz de bu 10 yılda 6 milyon yeni iş yarattık. O taraflar batarken çıkarken. Türkiye’de haftada 51 saat ortalama çalışıyoruz. Bıraksak öyle firmalar var ki günde 28 haftada 10 gün çalışacak. Peki diyeceksiniz ki niye buraya girmek istiyoruz. Biz artık oraya bize faydası olacağı için giriyoruz. Hayat standartlarımızı arttıracağı için giriyoruz. Şimdi bir sürü şey kazandık. Öncelikle demokrasi de çok önemli mesafe kat ettik. Avrupa Birliği süreci olmasaydı biz bugün, 2 bin yasa değişti. Medeni, ceza, borçlar, dernekler kanunumuz, bütün kanunlarımız değişti. Bu gün bunlar olmasaydı böyle bir toplantıyı yapamıyor olacaktık.”

‘AB’NİN, TÜRKİYE’Yİ ALMAMA LÜKSÜ YOK, 2 SENE İÇİNDE BÜTÜN FASILLARI KAPATMIŞ OLACAĞIZ’

AB’den işlerine gelen her şeyi aldıklarını belirten Bozkır, “Fasıl açmıyorlar. Biz açtık hepsini. 28 fasıl açtık, onlar 14 açtık diyorlar. 14 faslı da kapattık. 2 sene içinde bütün fasılları kapatmış olacağız. Vizeler 2,5 sene içinde kalkmış olacak. Gümrük birliğinden ticaretimiz 150 milyar dolar, onu 300 milyar dolara çıkaracağız. Bütün bunlar Türkiye’nin yararına. Ama bu ilişki ağabey kardeş, öğretmen öğrenci, amir memur ilişkisi değildir. Bu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında eşit bir ilişkidir. Öyle başka ülkelere davrandığı gibi Türkiye’ye davranamaz kimse. Biz bunu böyle dediğimiz için belki yavaş yürüyor. Yavaş yürüsün, hızlı yürüsün. Bizim Türkiye'yle ilişki böyle yürür. Bizim dediğimiz noktaya onlar gelecek. Biz de buluşma noktasına doğru hızla ilerliyoruz. Türkiye’yi almama lüksü yok. Biz de gerçekten bize yararlı olduğu için bunu devam ettiriyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin her şeyi AB ülkeleri gibi yapmaya ihtiyacı olmadığını kaydeden Bozkır, “Biz bildiğimizi yaparız. Dolayısıyla bunlar bir yerde buluşacak. Bu nokta da çok uzakta değil. Avrupa Birliği Türkiyesiz bugün içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulamaz. Türkiye için de çıkarlar vardır. Çıkarlar buluştuğu nokta da biz Avrupa Birliği üyesi olacağız.” ifadelerini kullandı.