Sakarya’da sol yanındaki ağrı sebebiyle Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve iç organları ters tarafta bulunan Nazmiye Aslan'ın yapılan muayenesinde, bir böbreğinin çalışmadığı anlaşılınca ameliyata alındı. Hastane yetkilileri, organları ters olan bir hastanın çalışmayan böbreğinin alınması ile ilgili ameliyatın, dünyada üçüncü olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Öztuğ Adsan yönetiminde Dr. Hacı İbrahim Çimen tarafından yapılan ameliyatla hasta bir gün sonra taburcu edildi.

Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nden yapılan açıklamada, Nazmiye Aslan, sol yanındaki ağrılar sebebiyle hastaneye başvurdu. Yapılan tahlil ve tetkiklerde kalp, dalak, ciğer ve böbrekler gibi tüm organlarının bilinen yerlerinin tam tersinde olduğu anlaşıldı. Sol böbreğinin de çalışmadığı ve alınması gerektiği kararına varıldı. Böbreklerin yer değiştirmiş olması sebebiyle klasik açık ameliyatın risk oluşturacağını belirleyen hekimler, Laparoskopik Nefrektomi yöntemi uygulayarak Aslan’ın işlevini yitiren böbreğini başarılı bir operasyonla aldı. Ameliyat, dünya tıp çevrelerinin de dikkatini çekti. Canadian Urological Association Journal adlı uluslararası bilimsel tıp dergisi de ameliyatı sayfalarına taşıyarak dünyadaki hekimlerle paylaşacak.

Nazmiye Aslan, 6 yaşında organlarının ters olduğunu öğrendiğinden beri hayatında herhangi bir sorun yaşamadığını, ancak o dönem doktorunun ‘biraz halsizlik yaşayabilirsin’ dediğini hatırlattı. Aslan, “Sürekli kendimi halsiz hissediyordum. Ayrıca zaman zaman ağrılarım da oluyordu. Artık ağrılarımdan kurtuldum, başta bizlerle çok yakından ilgilenen ve ameliyatımı gerçekleştiren Dr. İbrahim Çimen olmak üzere tüm ameliyat ekibine ve hastane çalışanlarına teşekkür ediyorum.“ diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’den yapılan açıklamada, organları ters yönde olan bir hastanın çalışmayan böbreğinin alınması ile ilgili ameliyatın dünyada üçüncü olduğu bildirildi.