Sakarya'da, yerleşim birimlerine yakın, birinci sınıf tarım arazileri üzerinde kurulması planlanan organize sanayi bölgesine (OSB) tepkiler sürüyor. Sakarya Barosu, OSB'nin bu bölgede hayata geçmesi halinde kanser vakalarının arttığı ikinci bir Dilovası olacağı uyarısında bulundu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul'un Adapazarı Karadere Mahallesi mevkiinde 3 bin 700 metrekarelik alanda yen bir OSB kurulacağını açıklaması tepkilere neden oldu. Sakarya Barosu Çevre Kent ve İmar Hukuku Komisyonu imzası ile yapılan açıklamada, yer seçiminin vahim bir hata olduğu vurgulandı. Bu duruma hem hukuki, hem de vicdani olarak seyirci kalınamayacağı belirtilen açıklamada, bu projede imza yetkisi olan kurum yöneticilerinden imza atmamaları istendi. Açıklamada ayrıca Baro'nun sanayiye karşı olmadığı hatırlatılarak, "İnsan hak ve hukukunu ilgilendiren her yerde, insanca yaşama hakkını tehlikeye atan her girişimde, geleceğimizi tehdit eden durumda, Baro, şehrimizin tarihine not düşecek ve bu hakkı savunacaktır." ifadesine yer verildi.

DÜNYANIN EN VERİMLİ TOPRAKLARI

Söz konusu bölgeye OSB yapılacağını, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Mahmut Kösemusul’un açıkladığı belirtilerek, "OSB’nin buraya yapılmasını vahim bir durum olarak değerlendiriyoruz. Zira böyle bir durumda Sakarya’nın tertemiz havasının zehirlenmesinden endişe ediyoruz. Şehrin atmosferi zehirlendiğinde insanlarımız, çocuklarımız, tabiatımız zehirlenecek ve telafisiz sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir durumda ise bu sorumluluğun hesabını kimse veremeyecektir. Dünyanın en verimli topraklarının, doğasının, havasının, böylesine bir risk ile karşı karşıya bırakılmasına seyirci kalmayız." denildi.

KANSER VAKALARI ARTACAK

OSB’nin kurulmasıyla, doğanın, havanın, ve insanların zehirlenmeye başlayacağını ve kanser vakalarının artacağı vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bugün yaptığımız uyarılar ile Sakarya’nın tarihine not düşüyor ve şöyle uyarıyoruz: ‘Sakarya’nın yemyeşil doğasını ve pırıl pırıl havasını kirletmeyiniz, yarın bu işlerin hem vicdani, hem de hukuki sonuçları olacaktır."

'KİMSE İMZA ATMASIN, DİLOVASI’NI GÖRMÜYOR MUSUNUZ?'

Açıklamada, böylesi vahim bir sorumluluğun altına kimsenin imza atmaması çağrısında bulunulan açıklama şöyle devam etti: "Sakarya’nın yerleşim yerlerine bu kadar yakın bir mesafede OSB kurmaya kalkışmasın. Sakarya’nın yerleşim mekânlarına bu kadar yakın bir yerde OSB kurmaya kalkan ve yarın bu kararlarından dolayı vicdani ve hukuki sorumluluk taşıyacak olanlar, Kocaeli’nin Dilovası’nı görmüyor musunuz, ibret almıyor musunuz? O kanser diyarının yanından araba ile geçerken dahi o kabusu fark etmiyor musunuz? Bunu Sakarya’ya nasıl yaparsınız?"

Baro'nun açıklamasında sanayiye karşı olunmadığı vurgulanarak açıklama şöyle sonlandırıldı: "Bu itirazlarımız elbette sanayiye karşı olduğumuz anlamına gelmez, ancak neyin nereye yapılacağına karar verirken insan sağlığı ve geleceğini çok iyi düşünmek ve Sakarya’mızın doğasını korumak zorundayız. Her yere her şeyin yapılması doğru değildir. Sakarya bugün doğası ve tabiatı arasında bir tercih noktasına gelmiştir. Sakarya’mızı bu kadar sanayi kuruluşuna açmak, yemyeşil Sakarya doğasından vazgeçmek demektir, insan sağlığından vazgeçmek demektir."