Prof. Dr. Oğuz Karabay, sonbahar ve kış aylarınca sıkça rastlanan solunum yolu hastalıklarından olan gripten korunmak için bazı risk guruplarındaki insanların mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay yaptığı açıklamada, özellikle 65 yaşın üstündekiler, şeker, astım, kronik akciğer, kronik kalp ve damar sistemi hastalarının aşı yaptırmalarını önerdi. Kronik hastalık dışında bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler, kanser hastaları, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişilerinde aşı yaptırması gerektiğini ifade eden Karabay, “Ayrıca immunsupresif ilaç kullananlar, hamile bayanlar (4 aylıktan itibaren), gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyen kişiler (sağlık çalışanları, iş adamları, üretimde çalışanlar, sporcular vb.), huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlarında aşı olmaları gerekir. Aşılamadan yaklaşık 2 hafta sonra koruyuculuk başlar.” bilgisini verdi.

AŞI YÜZDE 60-70 ETKİLİ

Grip aşısının tam bağışıklık sağlamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Oğuz Karabay, aşıları koruyuculuk oranının yüzde 60-70 arasında değiştiğine dikkat çekti. Karabay, “Aşı bir yıl önce salgın yapan virüslerden hazırlanır. Eğer bu yıl salgın yapan kökenler geçen yıldan tamamıyla farklı bir hal aldı ise aşı koruma sağlamayacaktır.” dedi.

Baş ağrısı, ateş, halsizlik, vücut ve kas ağrısının gribin başlıca belirtileri arasında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Oğuz Karabay, ancak her öksüren, aksıran kişinin de grip olmayabileceğini ifade etti. Gribin özellikle kalp, akciğer hastalığı ya da diyabet altta yatan hastalığı olanlarda ve yaşlılarda ölümcül bir hastalığa dönüşebileceğine işaret eden Karabay, grip nedeniyle her yıl dünyada bir milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

KESİNLİKLE ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN

Gripten kurtulmak için kesinlikle antibiyotik kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Karabay, şu uyarılarda bulundu: “Bunun yerine bol sıvı alımak dinlenmek ve el hijyenine özen göstermek gerekir. Hastanın genel durumları bozulmuşsa, bilinç bozukluğu var ise kusmaları fazla ise sıvı alımı, beslenmesi bozulmuşsa ve hasta altı aydan küçük bebek ise başka bir hastalığın ortaya çıkmasını da engellemek amacıyla doktora başvurulmalıdır.”