İstanbul Emniyeti’nin yeni üyesi kayıp arama, koku alma iz takip köpeği Tim, basına tanıtıldı. Tim, kaybolmuş, canlı bir kişinin herhangi bir eşyasını kokladıktan sonra onu kokusundan iz sürerek bulabiliyor. Bu şekilde eğitim almış köpekten Türkiye’de sadece 5 tane var.

Polis teşkilatına yeni katılan Tim, Göktürk ormanında basına tanıtıldı. Bir polis memuru, ormanda yürüyerek bir ağacın arkasına saklandı. Kayıp kişinin tişörtü koklatıldıktan sonra Tim, koku aldıktan sonra iz sürerek kayıp kişiyi buldu.

Kayıp Şahıslar Büro Amiri Necmettin Ertaş, Tim’in Ankara Köpek Eğitim Şube Müdürlüğü’nde koku alma, kayıp arama ve iz takip konusunda 20 farklı ilde ve değişik iklim koşullarında 1,5 yıl eğitim gördüğünü ifade etti. Ertaş, “Ocak’ta bize geldi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kayıp sayılarının artacağı için bizim bu köpeğe çok ihtiyacımız var. Geçmiş yıllarda çok eksikliğini çektik. Önümüzdeki günlerde köpeğimizden faydalanacağız. Direk havayı koklayarak direk hedefe giden bir köpek değil. Şahsın gittiği güzergahı takip ederek, hedefe ulaşıyor. Şahıs nerelerden, hangi noktalardan gittiyse, o izi ve kokuyu takip ederek hedefe ulaşmaktadır.” dedi.

Daha önceki olaylarda zorlandıklarını belirten Ertaş, şöyle devam etti: “Geçen yıl Aydos ve Arnavutköy ormanlarında kişisel olarak arayıp bulduğumuz şahıslar oldu. Köpek bize bu konuda daha çok yardımcı olacaktır.”

‘ADANA VE MALATYA’DA 2 OLAY AYDINLATTI’

Tim’in eğitmeni polis memuru Zafer Gülşen, yavruyken eğitimin başladığını söyledi. Gülşen, “Oyun oynayarak arama içgüdüsünü geliştiriyorlar. Belli bir zaman sonra kayıp arama rolünü yerine getiriyor. 20 farklı ilde, değişik iklim koşullarında eğitim gördük. Sıcak alanlarda daha fazla zorlandığı görüldü. Serin ortamlarda daha iyi. Belçika kurdu köpek 2,5 yaşında. Türkiye’de polis teşkilatında şu an 5 tane var. Bunlardan 3’ü Ankara, bir İzmir ve İstanbul’da. Eğitim devam eden köpekler de var. Kurs sürecinde Malatya’ya gittik. Güzel bir arama yaptı. Şahıs öldürülüp araçla başka bir yere götürüldüğünden dolayı, öldürüldüğü noktaya kadar bizi götürdü. Adana’da bir olayı aydınlattı.” diye konuştu.

Tim’le 1,5 yıldır beraber çalıştıklarını ifade eden Gülşen, “Günde 12 saat ve daha fazla çalışıyoruz. İtaat ve oyun eğitimleri devam ediyor. Oyun güdüsünü artırarak köpeği hırslandırıyoruz.” dedi.