Çankırı merkeze bağlı bin 300 nüfuslu Ünür köyünde yaşayanlar, su olmadığı için evlerine 90 yıldır eşek sırtında su taşıyor. Su ihtiyaçlarını kısıtlı imkanlarla karşılamaya çalışan vatandaşlar, yetkililerden yaşadıkları soruna çözüm bulmasını istedi. Suyu eşek sırtında ve tankerlerle taşıyan köylüler, 2.5 ton suyu 80 TL'ye alıyor.

Çankırı’ya 45 kilometre mesafede bulunan Ünür köyünde vatandaşlar suların acı olmasından dolayı, içme suyunu 2 saatlik mesafedeki civar köylerden para ile temin etmek zorunda kalıyor.

Köy sakinlerinden Yunus Baştürk, 2 saatlik yol gittiklerini ve 80 TL’ye 2.5 ton su aldıklarını söyledi. Köyün kurulduğu günden beri su sıkıntısı çektiğini kaydeden Baştürk, "2 saat boyunca yol gidiyoruz ve para karşılığı su alıyoruz. Bir tanker 2.5 ton alıyor. Aileler kalabalık ise su bir ay yetiyor, normalde iki ay gidiyor. Köy buraya kuruldu kurulalı bu zahmeti, çileyi çekiyoruz. Her seçilen gelip vaat ediyor. MHP zamanında yolumuzu yaptılar, direkleri diktiler. 2 tane belediye başkanı geldi. AKP zamanında hiç çalışılmadı. Ben kendimde AK Parti'liyim ama hiç çalışmadı. MHP zamanında 2 bin metre geldi bir taş döşedi onun eserleri kaldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir lafı vardır. ‘İnsan ölür kalır eseri, eşek ölür kalır semeri’ diye onun dediği gibi susuzluktan çok yakınıyoruz. Daha olmazsa köylü olarak oy kullanmayı bile istemiyoruz.” ifadelerini kullandı. Köy topraklarının tuzlu olduğu için suyun acıdığını belirten Baştürk, “Devlet gelsin her zaman baksın analizini de yapsın bizim anlımız açık her şeyi dile getiriyoruz ama seçim zamanı gelip gidiyorlar ondan sonra her şey bitiyor.” dedi.

OKULDA MUSLUKTAN SU AKMIYOR
Bir başka köy sakini ise okullarda düzenli olarak akan bir çeşmenin olmadığını belirtti. Köylü, "Bizim en büyük sıkıntımız su ve yol. Ne zaman çözülür bilmiyoruz. Benim çocuğum ilkokula gidiyor, okulunda düzenli akan bir çeşme lavabosu yok. Buradan veliler su kaplarına su koyarsa çocuklar ancak içebiliyor. İçmezse sıkıntı oluyor.” şeklinde konuştu. Susuzluktan dolayı çocuğunun 2 yıl önce böbrek tedavisi gördüğünü ifade eden köy sakini şöyle devam etti: “Benim çocuğum 2 yıl önce Gazi Üniversitesinde susuzluktan dolayı böbrek tedavisi gördü. Benim belgem var. Açık ve net. Civar köylere baktığımızda 5 haneli köylerin suyu var ama 240 haneli köyümüzde bin 300 nüfuslu köyümüzde suyumuz yok. Yetkililer sesimizi duyun cevap verin biz devletimize, milletimize, bayrağımıza saygılı insanlarız tek derdimiz kederimiz yol ve su. Yapraklı’nın Gürmeç köyünden suyumuzu getiriyoruz. Traktörü olan traktörle olmayan ise merkeplerle getiriyor.”