Türkiye’de, Uygur Türklerine uygulanan baskılar nedeniyle Çin protestoları artarak devam ederken İzmir’de faaliyet gösteren Red Dragon isimli Çin Lokantası’nın sahibinin MHP milletvekili adayı Taşkın Işık’a ait olması ilginç bir durum ortaya çıkardı. Lokantanın sahibi Taşkın Işık, “Her çekik gözlü Çinli değil. Zaten Türkiye’de çalışan restoranların tamamına yakınında Türkler istihdam ediliyor. Ortada bir provokasyon amacı da olabilir.” dedi.

Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı baskılar nedeniyle Türkiye’nin birçok ilinde protesto eylemleri gerçekleştiriliyor. Zaman zaman kontrolden çıkan protestolar sırasında Çinli sanılan çekik gözlüler tartaklanma tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor. Polis bu tür olayların yaşanmaması için Çinli turistler ve Türkiye’deki Çinlilerin bulunduğu yerler, ‘hassas bölgeler’ statüsüne alınarak güvenlik önlemleri artırıldı. İzmir’deki iki Çin restoranında da güvenlik önlemleri alındı. Sivil ekipler bölgede devriyeye başladı.

Yıllardır Çinlilere ve Türklere hizmet veren İzmir’deki iki Çin restoranından biri olan Red Dragon Restoran’ın sahibi MHP’li Taşkın Işık, İzmir’de en eski Çin restoranı olarak kendisine ait işletmenin faaliyet gösterdiğini söyledi. Türkiye genelinde bulunan Çin restoranlarının Türkler tarafından işletildiğini belirten Işık, “Buralarda çalışan aşçılar ve bazı personel dışında tamamı Türklerden oluşuyor. Zaten Çinliler için çalışma izni almak da öyle kolay değil. Kendi restoranımda çalışan aşçı Ay Usta geçtiğimiz yıllarda Türk vatandaşı oldu. Hatta daha sonra Müslümanlığı kabul ederek, sünnet olduktan sonra da beş vakit namaza başladı. Şimdi siz orada Çince yazıları görüp, restoranda bulunanları da Çinli olarak ‘Türklere zulmediyor’ diye düşünürseniz yanlış yaparsınız. Böyle bir mantıkla hareket edilemez. Tabi ki Çin’de yaşananları biliyoruz. Yıllardır orada bulunan Uygur Türkleri zor şartlar altında kimlik mücadelesi veriyor. Orada olan mesele nedeniyle Türkiye’deki Çinlilere düz mantık ile bakmak doğru değil. Her şeyi ayarında bırakmak lazım. Tepkinizi koyar, tavrınızı belli edersiniz. Bundan daha ileriye gitmek toplumları birbirine düşürür. Bu da herkese zarar verir. Zaman zaman fazla abartılı tepkiler oluyor. Provokasyon amacı taşıyanlar da olabilir. Bunlara dikkat etmeliyiz.” dedi.