Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin 20 Mayıs günü Sabah, Star ve Takvim gazetelerinde yer alan 'TMMOB'ye bağlı odaların mercek altına alındığına' dair açıklamasına tepki gösterdi. Soğancı, "Bu tehditler, TMMOB’yi ve bağlı odalarını AKP iktidarının yarattığı rant düzenini teşhir etmekten döndüremez.” dedi.

Haberlere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'üyelerden gelen şikayetler' üzerine TMMOB’ye bağlı 3 oda (Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Orman Mühendisleri Odası) hakkında işlem başlattığını belirten Mehmet Soğancı yaptığı yazılı açıklamada, 'iktidara yakın' gazetelerin haberi yapan muhabirinin Orman Mühendisleri Odası’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetiminde olmadığını da bilmediğine dikkat çekti. Başkan Soğancı, “AKP iktidarı bunu hep yapıyor. Ülkenin doğal kaynaklarını, kamusal varlıklarını peşkeş çekme politikalarının önünde engel olarak gördüğü TMMOB’yi kimi zaman mevzuat değişiklikleri, kimi zaman 31 yıl uygulanmamış 12 Eylül darbe dönemi düzenlemelerine dayanan idari ve mali vesayet, kimi zaman bakanlarının, belediye başkanlarının beyanatları ile hedef alıyor.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce’nin 'tehditlerinin' kendilerini bu ülke için mücadeleden vazgeçiremeyeceğini savunan Soğancı, şu ifadeleri kullandı: “Bu tehditler, TMMOB’yi ve bağlı odalarını AKP iktidarının yarattığı rant düzenini teşhir etmekten, ülkemizi aydınlık geleceğe taşımak için var gücüyle çalışmaktan döndüremez. Biz, bilimin ve tekniğin ışığında, tüm birikimlerimizi halkın yararına kullanmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. TMMOB Yasası’nı değiştirmeye hazırlanan ama bir türlü TMMOB’ye randevu veremeyen Bakan'a da 7 Haziran’dan sonra bir kez daha görüşelim diyoruz.”