Kurban Bayramı yaklaştıkça pazardaki fiyatlar yukarı tırmanıyor. Son dönemde et fiyatlarında yaşanan belirgin artışlar, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlirkte gözleri kurbanlık fiyatlarına çevirdi. Kilogramı 7-8 lira düzeyinde seyreden kurbanlık koyun fiyatlarının Kurban Bayramı'na kadar 10 liraya yükselmesi bekleniyor. İşte il il kurbanlık hayvan fiyatları ve fiyatların artış nedenleri... GAZİANTEP Gaziantep'te kilogramı 7-8 lira düzeyinde seyreden kurbanlık koyun fiyatlarının Kurban Bayramına kadar 10 liraya yükselmesi bekleniyor. Dişi koyun kesiminin çok fazla olduğunu, bu durumun üretimi büyük ölçüde etkilediğini ifade eden Yıldız, önceki yıllarda Gaziantep'teki hanlarda 400-500 koyunun bulunabildiğini ve 90 kilodan az koyunların kesilmediğini, şimdi ise hanlarda koyun bulunamadığını ve kesimin 30 kilograma kadar düştüğünü dile getirdi. Ağırlığı 90 kilogramın altında olan küçük baş hayvanların kesilmesine kesinlikle izin verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Yıldız, küçük baş hayvan sayısındaki bu azalışın fiyatlara da yansıdığını bildirdi. Şu anda küçük baş hayvanların kilosunun 7-8 liradan satıldığını, Kurban Bayramı'nda bu rakamın 10 liraya kadar yükselebileceğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu: ''Ben 50 yıldan bu yana hayvancılık işi ile uğraşıyorum. Geçmiş yıllarda Gaziantep, küçük baş hayvancılığın dağıtım merkeziydi. Doğudan getirilen küçük baş hayvanlar buradan batı bölgelerine gönderilirdi. Şimdi ise durum tam tersi. Trakya'dan Gaziantep'e küçük baş hayvan geliyor. Yani küçük baş hayvancılıkta tersine göç başladı. Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı'nda küçük baş hayvanlar, kilosu 5,5-6 liradan satılıyordu. Bu yıl fiyatlar 10 liraya kadar çıkabilir. Bu çok büyük bir artış. Kuzu kesimine izin verilmemesi lazım. Çünkü hayvanı kuzu olarak kesince üretimi durdurmuş oluyorsunuz. Bu durum hayvancılığı bitiriyor. Ben de yarım asırdan bu yana sürdürdüğüm bu işi bırakmak üzereyim. Bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.'' KASYERİ'DE KOYUN BU SENE DE 250 TL Kayseri'de, kurbanlık koyun fiyatlarının, geçen yıla göre önemli bir farklılık göstermediği belirtildi. Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, geçen yıl kurbanlık koyunların Türkiye genelinde tanesinin 250 YTL'den satıldığını, fiyatların bu yıl da aynı düzeyde olduğunu söyledi. Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, yaptığı açıklamada, canlı sığır fiyatlarının kilosunun geçen yılki rakamlarla 6 YTL'den satıldığını ifade etti. Ünlü, şunları söyledi: "Geçen yıl orta büyüklükteki kurbanlık koyunlar tanesi 250 YTL'den satıldı. Şu anda piyasada koyun fiyatları geçen yılki fiyatlardan işlem görüyor. Bu yıl da kurbanlık koyunlar tanesi ortalama 250 ile 450 YTL arasında satılıyor. Piyasada canlı koyunun kilosu 4.5 YTL'den işlem görüyor. Büyükbaş kurbanlıkların fiyatları geçen yılki gibi kaldı. Erkek sığırın (tosun) canlı kilosu 6 YTL'den, dişi sığırın (düve) kilosu 5 YTL'den, ineğin kilosu ise 4.5 YTL'den satılıyor. Ucuz olacağı için bu yıl kurbanlık olarak en çok koyunun tercih edilmesini bekliyoruz. Kurban bayramının yaklaştığı bugünlerde cari kurban fiyatlarının bilinmesi hem satan hem de alan açısından son derece yararlı olmaktadır. Üretici emeğinin bedelini almakta, tüketici ise gönül rahatlığı ile bedel ödemektedir." Şaban Ünlü, kurbanlık alımında acele edilmemesi gerektiğini de belirterek, "Bayrama 1 hafta kaldı. Hayvan pazarlarında hareketlilik başladı. Kurbanlıklara bakıp hemen pazarlık etmek, fiyasada fiyatların yükselmesine neden olur. Acele etmeye gerek yok." diye konuştu. KAYSERİ TİCARET BORSASI CARİ KURBANLIK FİYATLARI - Koyun (Erkek canlı kg fiyatı) 5,5 - 6 YTL - Koyun (Dişi canlı kg fiyatı) 4,5 - 5 YTL - Koyun (tane) 250 - 450 YTL - Sığır (Tosun canlı kg fiyatı) 6 YTL - Sığır (Düve canlı kg fiyatı) 5 - 5,5 YTL - İnek (Canlı kg fiyatı) 4,5 - 5 YTL - Canlı tosun (tane) 1500 - 3500 YTL - Canlı dişi düve (tane) 1500 - 2500 YTL DOMUZ GRİBİ KURBAN FİYATLARINI ARTIRDI Türkiye'de koyun sayısındaki azalma yanında, domuz gribi nedeniyle Ortadoğu'daki ülkelerin koyun talebinin Türkiye'ye yönelmesi fiyatların artmasında etkili oldu. Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle, besicilerin ellerindeki hayvanı satmaması da fiyatların artışını tetikledi. ANKARA Ankara Ticaret Borsası verilerine göre, 2008 yılı sonları, 2009 yılı başlarında 9-10 lira arasında değişen kuzu karkas etinin kilogram (Kg) fiyatı, bugünlerde 16-17 liradan işlem görüyor. Kuzu etinin fiyatında yüzde 60'a varan artışta, küçükbaş hayvan varlığındaki azalma yanında, Ortadoğu ülkelerinin, koyun ithalatında domuz gribi riski nedeniyle Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler yerine Türkiye'ye yönelmeleri de etkili oldu. İSTANBUL İstanbul'da da fiyatlarda artış görüldü. Alınan bilgiye göre, cinsine göre fiyatları değişen kurbanlıklardan ''Karaman Koyunu''nun canlı olarak kilogramı geçen yıl 4,5 liradan satılırken bu yıl, 8,5 liradan alıcı buluyor. Canlı olarak kilogram fiyatı 10 lira olan ''Kıvırcık Koyunu''da geçen yıl, 5,5 liraydı. ''Dağlıç Koyunu''nun canlı olarak kilogramı ise geçen yıl 5 lirayken, bu yıl 9 liradan satılıyor. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvanların fiyatlarının, Ramazan Ayı'ndan bu yana yükseldiğini söyledi. Kurban Bayramı'na kadar fiyatların daha da artacağını dile getiren Kopuz, ''Fiyatlar 3-4 yıldır artmıyordu ve özellikle büyük baş hayvan yetiştiriciliği büyük firmaların eline geçti. Bu nedenle köylüler, hayvancılık yapmayı bıraktı. Fiyatlardaki artışın nedeni budur'' diye konuştu. Küçük baş hayvanların kilogram fiyatının şu an 8 lira civarında olduğunu ifade eden Kopuz, Kurban Bayramı'nda bu fiyatın 10 lirayı, büyük baş hayvanların kilogramının ise şu anda 7 lira civarında olduğunu, bayramda ise 9 liradan aşağı olmayacağını iddia etti. Kurbanlık hayvanların İstanbul'a, Türkiye'nin her yerinden getirildiğini belirten Kopuz, ''Hayvanlar, ilk getirildiklerinde ucuza satılır. Kurban Bayramı'na yaklaştıkça fiyat artar ama bayramdan sonra gerçek değerini bulur'' dedi. Bahçelievler Alo Adak Satış ve Kesim Merkezi'nin Sahibi Yaşar Özgür de, canlı hayvan fiyatlarının her geçen gün arttığını söyledi. Fiyatlardaki artışa, geçen yıla göre kurbanlık hayvanların ihracatında yaşanan artışın sebep olduğuna işaret eden Özgür, ''Özellikle Arap ülkelerine çok fazla ihracat yapılıyor. Hayvan bulmak, çok zor oldu'' dedi. Kurbanlık hayvanların İstanbul'a genellikle Kurban Bayramı'na 1 ay kala Trakya bölgesinden, Doğu ve İç Anadolu'dan getirildiğini dile getiren Özgür, fiyatların, hayvanların gelmesiyle daha da artacağını ifade etti. Kurban Bayramı'nda küçük baş hayvanların kilogramının 11-12 liradan aşağı olmayacağını iddia eden Özgür, ''Büyük baş hayvanlarda da geçen yıl 1750 liraya alınabilen 150 kilogramlık bir kurbanlığın fiyatı, 2 bin 500 lira, 2 bin 500 liraya alınabilen 200 kilogramlık bir hayvanın fiyatı ise 3 bin 500 liradan aşağı olmaz. Hayvanlar ilk geldikleri zaman fiyatlar biraz pahalı olur ama bayrama 1-2 gün kala gerçek düzeyine oturur'' diye konuştu. İZMİR İzmir Kasaplar Odası Başkanı Aydın Mestanlı, kasapların küçükbaş hayvan konusunda sıkıntı yaşadığını, küçükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarının yükseldiğini kaydetti. Mestanlı, Türkiye'den bazı Ortadoğu ülkelerine büyük miktarda küçük baş hayvan ihracatı yapıldığını, iç piyasadaki hayvan sayısının azalmasıyla fiyatların yükselişe geçtiğini dile getirdi. Yapılan ihracatın ''bilinçsiz'' olduğunu savunan Mestanlı, şu bilgileri verdi: ''Yıllardır, üreticilerin azalması nedeniyle sıkıntının yaşandığı küçükbaşta, havyan sayısının bir anda azalmasıyla fiyatlar tırmanışa geçti. Geçen yıl kurban bayramında 250-400 lira arasında dolaşan fiyatlar bayramın bitmesiyle yükselmeye başladı. Şu anda İzmir'deki kasaplar et bulmakta zorlanıyor. Fiyatlar geçen yıla göre rekor seviyede arttı. Kurban bayramında 600 liradan aşağı küçükbaş hayvan bulunabileceğini sanmıyorum.'' Mestanlı, büyükbaş hayvanda ise fiyat artışının daha sınırlı kaldığını ancak Kurban Bayramı öncesi küçükbaşla aradaki fiyat makasının kapanması nedeniyle vatandaşın büyükbaşa daha fazla talep göstereceğini belirtti. Aydın Mestanlı, bu durumun büyükbaş hayvan fiyatlarını da tetikleyebileceğine dikkat çekti. BİR YILDA ÜÇ KAT ARTTI Türkiye'de hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı illerden Erzurum, Kars ve Ardahan'da küçükbaş hayvan varlığındaki azalmaya bağlı olarak canlı koyun fiyatı 1 yılda 3 kat arttı. Bölgede geçen yıl canlı olarak 125 liradan satışa sunulan koyun, şimdi 300 ile 400 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Fiyatlardaki artışın, küçükbaş hayvan besiciliğine ilginin kaybolmasıyla birlikte koyun sayısındaki azalmadan kaynaklandığı bildirildi. ERZURUM Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, koyunculuğun fiyat açısından altın dönemini yaşadığını, ancak bunun bölge çiftçisi için çok fazla bir öneminin olmadığını söyledi. Canlı koyun fiyatında yaklaşık son bir yılda 3 kat oranında bir artış gerçekleştiğini anlatan Harmandar, ''Kasap kesim için 12 liradan aldığı koyunun etinin kilosunu 16 liradan satışa sunuyor. Geçen yıl ise koyun etinin kilogramı 5 liradan satılıyordu. Koyunun etinin fiyatındaki inanılmaz artışa paralel olarak canlı koyunun değeri de arttı. Ancak bu artış çiftçinin koyunu elinden çıkarmasının ardından oldu'' diye konuştu. ARDAHAN Ardahan Tarım Müdürü Fevzi Karakoç da tüm yurtta olduğu gibi Ardahan'da da koyun sayısında azalma yaşandığını, bu durumun da koyun fiyatlarında artışa neden olduğunu söyledi. Karakoç, 1999'da ilde 110 bin 590 koyun bulunurken, bu sayının geçen yıl sonu itibariyle 52 bin 581'e düştüğünü bildirdi. Koyun sayısındaki azalmanın her yıl devam ettiğini dile getiren Karakoç, şunları kaydetti: ''Genç çiftçiler küçükbaş hayvancılığa ilgi göstermiyor. Bölgemizden sürekli yaşanan göç ve küçükbaş hayvancılığına ilginin azalması koyun sayısındaki azalmaya neden oldu. Bunun sonucunda da koyun fiyatında artış yaşanıyor. Bir koyun canlı olarak 300 liradan, koyun etinin kilogramı da artık 16 liradan alıcı buluyor.'' KARS Kars Tarım Müdürü Yusuf Yurdalan da Kars'ta koyun sayısında bir azalma olmadığını, ancak koyun fiyatında artış olduğunu bildirdi. Canlı koyun piyasasında bir hareketlilik yaşandığını dile getiren Yurdalan, canlı koyun fiyatının 270-300 lira arasında değiştiğini, kasaplarda koyun etinin kilogram fiyatının 14-15 liradan satıldığını kaydetti. BALIKESİR Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinin koyun eti ihtiyacını bir süreliğine karşılayan illerden Balıkesir'in de artık talebi karşılayamadığı bildirildi. Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Nuri Kaya, Erzurum, Malatya, Adana ve Van'dan koyun eti talebinde büyük artış olduğunu, ancak talebe cevap veremediklerini kaydetti. Birkaç yıl öncesine kadar Doğu'dan Batı illerine küçükbaş hayvan satışı yapıldığını anımsatan Kaya, şöyle dedi: ''Şimdi ise o bölgeler kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve bizden koyun eti talep ediyorlar. Aşırı talep nedeniyle fiyatlar yükseldi. Biz üreticiden kilogram fiyatı 16-18 TL arasında değişen fiyatlarla koyun alımı yapıyoruz. Doğu'dan gelen aşırı talep nedeniyle fiyatlar yükseldi ve damızlık kuzu kesmeye başladık. Önlem alınmazsa 3 yıl içerisinde Türkiye'de bir tane bile koyun kalmayacak.'' Besici Hacı Nesip Yıldız, yaptığı açıklamada, üretim olmaması nedeniyle kurbanlık hayvan sıkıntısı çekildiğini belirterek, kuzuların verim almadan kesilmesi sonucunda sıkıntının arttığını söyledi.