İzmir'de Buca Kent Konseyi üyeleri, Mersin’in Tarsus ilçesinde vahşice öldürülen 20 yaşındaki Özgecan Aslan için eylem yaptı. Buca Belediyesi binası önünde toplanan kadınlar, Aslan ve erkek şiddeti sebebiyle hayatını kaybeden bütün kadınlar anısına gökyüzüne siyah balonlar uçurdu. Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvvet Balcılar, “Yasta değil, isyandayız.” dedi. Kadınlar daha sonra Çevik Bir Meydanı’nda, Özgecan ve şiddet sonucu hayatını kaybeden bütün kadınların isimlerinin yer aldığı tabutun başında gece geç saatlere kadar nöbet tuttu.

Eylemde Buca Kent Konseyi üyeleri tarafından sahnelenen küçük tiyatro oyununda ise katılımcılar gözyaşlarına hakim olamadı. Kent Konseyi Başkanı Balcılar, “Durmak bilmeyen kadın cinayetleri için ne yazık ki tekrar biraradayız. Bu ülkenin kadınları, erkeklerin şiddetine direndiği için öldürülüyor. Boşanmak istediği, bir erkeğin evlilik teklifini reddettiği ve Özgecan gibi tek başına minibüse bindiği için öldürülüyor. Kadınlar, ya erkeğin kölesi olup itaat edecek ya da erkek tarafından dayak yemeyi, tecavüz edilmeyi, öldürülmeyi hak edeceksin deniyor. Sonuçta ya dövülüyor, ya öldürülüyor. Öldürülen hep kadın, öldüren hep erkek ve katili koruyan hep erkek egemen devlet. Bu kadın düşmanı düzeni yine biz kadınlar yıkacağız. Özgecan'ı yakan gericiliğe karşı ayaktayız. Yaşamak için isyandayız.” diye konuştu. CHP Buca İlçe Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun ise Türkiye'de kadın olmanın zorluklarından bahsetti. Daha önce de kadına şiddete karşı birçok eylem yaptıklarını fakat seslerine kulak verilmediğini belirten Kurun, yaşadıkları üzüntünün anlatılamayacak kadar büyük olduğunu söyledi. Kurun, “Biz kadınların dünyalarından, biz kadınların bedeninden elinizi çekin!” diye haykırdı. Cumhuriyet Kadınları Buca Şube Başkanı Münevver Güleç de bu karanlık manzara karşısında yaşadıkları üzüntüye değindi. Güleç, bu manzaraların tekrar yaşanmaması için cumhuriyet kadınları olarak ellerinden gelen her şeyi yapacaklarına söz verdi.

MİNİBÜSÇÜLER ODASI BAŞKANI: NEFRETLE KINIYORUZ

Belediye binası önündeki eylemin ardından kadınlar, Çevik Bir Meydanı’nda Özgecan ve şiddet sonucu hayatını kaybeden bütün kadınların isimlerinin yer aldığı tabutun başında gece geç saatlere kadar nöbet tuttu. Nöbet sırasında kadınlara Buca Belediye Başkan Yardımcısı Murat Işık, İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Taner Oğuz, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, belediye meclis üyeleri ve diğer bazı vatandaşlar da destek verdi. Özgecan cinayetinin kendilerini derinden üzdüğünü belirten Oda Başkanı Oğuz, “Özgecan kardeşimize Allah'tan rahmet, acılı ailesine başsağlığı diliyoruz. Bu olayı gerçekleştiren caniyi de nefretle kınıyoruz.” dedi. Oğuz, İzmir’deki minibüslerin 7 gün 24 saat kamera sistemiyle izlendiğini ve kontrol altında olduklarını belirtti. "Kadınları bir meta olarak gören anlayış devam ettiği sürece Özgecan cinayeti ilktir ne de sondur." diyen CHP İlçe Başkanı Gül ise Türk halkına güvendiğini ve 7 Haziran’da yapılacak seçimrde bu anlayışın son bulacağını söyledi.