Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alım fiyatını ton başına 862 TL olarak açıklandı. Türkiye’de buğdayın büyük kısmının hasat edildiği İç Anadolu’da hasat başlamadan açıklanan fiyat çiftçiyi sevindirirken, hasadın bittiği Çukurova çiftçisi ise üzgün.

Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, hükümet tarafından açıklanan buğday fiyatının beklentiler seviyesinde olduğu söyledi. Çukurova’da mayıs ayının ikinci haftasında başlayan buğday hasadının bittiğini vurgulayan Doğru, hükümetin ise buğday alım fiyatını geçtiğimiz günlerde açıkladığını hatırlattı. Ton başına 862 TL olarak açıklanan fiyatın beklentileri karşıladığını dile getiren Doğru, “Adana çiftçisi elindeki buğdayın büyük kısmını peşin para ile sattı. Çok az bir kısmı ofise veya tüccara emanet olarak verildi. Anadolu kırmızı ser buğday için açıklanan fiyat iyi ancak Çukurova çiftçisi buğdayını ilk hasat zamanında 81-82 kuruş tarla teslimi satı. Daha sonra ise 76-78 kuruş aralığına geriledi. Şimdi tabi 862 TL olarak ton başına fiyat açıklandı. Bir hafta önce açıklanmış olsaydı buğday fiyatları geriye gitmeden çiftçinin eline birkaç kuruş daha fazla geçerdi.” dedi.

Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle 18 milyon ton civarında buğday hasat edildiğini hatırlatan Doğru, “Piyasada buğday az olduğu için geçen sene serbest piyasada buğdayın fiyatı 88 kuruş civarlarında gerçekleşmişti. Çiftçi iyi fiyatlardan satıyor diye TMO alım yönünden fiyatlara müdahale etmedi, serbest piyasanın seyrine bıraktı. Bu sene ise beklentimiz 22-23 milyon ton civarında. Bu nedenle fiyatlar geriye doğru gidince TMO fiyat açıklamak zorunda kaldı. İyi de yaptı. Böylece çiftçimiz daha çok kazanacak.” diye konuştu.

İç Anadolu’da ise buğday hasadının yeni yeni başlayacağını dile getiren Doğru, “Türkiye’de en çok buğday İç Anadolu’da hasat edilir. İç Anadolu buğdayı başlamadan fiyatın açıklanması İç Anadolu çiftçisi için olumlu. Fiyatların daha geriye gitmesini önler.” ifadelerini kullandı.