Türkiye buğday üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan Çukurova’da hasat başladı. Buğday ekim alanları azalmasına rağmen yeterli yağış almasından dolayı buğday rekoltesinde yüzde 10-15 oranında artış beklenirken, çiftçi ise verimden memnun. Geçtiğimiz yıl 19 milyon ton olarak gerçekleşen buğday rekoltesinin bu sene 22 milyon tonu aşması bekleniyor.

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova’da son bir hafta içerisindeki kavurucu sıcaklar sonrası buğday hasadı başladı. Adana’nın sahil kesiminde bulunan Tuzla Mahallesi çevresinde biçerdöverler sarı altın olarak adlandırılan buğday hasadı için motor çalıştırdı. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık ve buğday girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle Çukurova’da buğday ekim alanı bu sene yüzde 25 oranında azalmasına rağmen, verimde yaşanan artış çiftçiyi sevindirdi. Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, yağışların yüksek olması ve buğdayın yeterli su ve besin alması nedeniyle verimde yüzde 10-15 arası artış beklediklerini söyledi. Çukurova’da buğday hasadının başladığını ancak önümüzdeki hafta yoğunlaşacağını anlatan Doğru, rekoltenin çiftçinin yüzünü güldüreceğini dile getirdi. Türkiye’de toplam buğday üretiminin 19-20 milyon ton civarlarında olduğunu anlatan Doğru, bu sene bu rakamın 22 milyon tonun üzerinde olacağını dile getirdi. Adana’da ise her sene 1.8 milyon ton civarında buğday hasadı yapıldığını dile getiren Mutlu Doğru, “Bu sene Çukurova’daki buğday rekoltesi 2 milyon tonun üzerine çıkacak. Her ne kadar buğday ekim alanları azalmış olsa da verim açısından artış bekliyoruz.” dedi.