Jeoloji Mühendisler Odası Kayseri İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk, 17 Ağustos İzmit Depremi’nde resmi olmayan rakamlara göre 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

Bülent Üzeltürk, 17 Ağustos İzmit Depremi’nin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileklerini belirti. Üzeltürk, yaptığı açıklamada, şu bilgilere yer verdi: “Deprem her an, her yerde karşılaşabileceğimiz, yıkıcı etkisi çok fazla olabilen ve geniş alanları etkileme özelliğine sahip bir afet türüdür. 16 yıl önce, 17 Ağustos 1999 günü meydana gelen deprem, Marmara Bölgesinden İzmir’e ve Ankara’ya kadar olan alanda hissedilmiş bir yer sarsıntısıdır. Resmi raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50 bin ölüm, ağır-hafif 100 bine yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133 bin 683 çöken bina ile yaklaşık 600 bin kişiyi evsiz bırakmıştır. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. İzmit depremi, ekonomik ve sosyal alanda bir enkaz oluşmasına neden olmuştur. Bunun sonuçları ile başa çıkmak hiçte kolay olmamıştır.”

“Ülkemiz, bulunduğu coğrafya ve topografyası nedeniyle doğal afetlerle iç içedir” diyen Üzeltürk, “Ülkemizi etkisi altına alan başlıca doğal afetler; deprem, sel, heyelan, çığ, fırtına gibi afetlerdir. İzmit ve Van depremlerinde yıkımın en fazla olduğu bölgeler, Kumlu, Çakıllı, killi (alüvyon) karaktere sahip ve yer altı su seviyesi yüzeye yakın olduğu alanlardır. Hep şuna dikkat çekmekteyim; sağlam bina yapmak sadece betonu, demiri hakkıyla kullanmaktan (yasal şartlara uygun olarak) ibaret değildir. Yapıyı oturttuğunuz zeminin, iyi tanınması ve bina zemin ilişkisinin iyi kurulması, sağlam bina yapmak tanımında ilk sırada yer almak zorundadır” ifadelerine yer verdi.

Bülent Üzeltürk, doğayı göz ardı ederek yaşamaya çalışmak, o yöredeki insanlara her zaman zarar verdiğini hatırlatarak, “Bu nedenle, doğayı gözleyerek, onun kurallarına uyarak yerleşim alanları seçmek ve seçilen alanlarda güvenli yerleşimi sağlamak için, gerekli tedbirleri almak önemlidir” diye konuştu.