Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı Snezhana Todorova, Türkiye'deki basın özgürlüğünü değerlendirdi. Kendi ülkesinde hapishanede gazeteci olmadığının altını çizen Todoronova, dizi senaryosundan tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Taraf Gazetesi köşe yazarı Mehmet Baransu'nun cezaevinden çıkmalarını temenni etti. Todorova, "Bizim hapishanelerde gazetecilerimiz yok, bunu büyük bir mutlulukla ifade etmek istiyorum. İnanıyorum, Türkiye'deki meslektaşlarımızın da hapishanelerden tahliye edilmesini temenni ediyorum." dedi.

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da faaliyet gösteren Snezhana Todorova başkanlığındaki Bulgar Gazeteciler Birliği (SBJ), Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında Mudanya Gazeteciler Derneği’nin (MGD) daveti üzerine Bursa’ya geldi. MGD Başkanı Yavuz Gerçekçi nezaretinde Bursa'daki medya temsilcilerini ziyaret eden heyet, basın özgürlüğü konusunda bol bol not almayı ihmal etmedi. Türkiye'de gazetecilerin dizi senaryosu ve yazdıkları köşe yazarından dolayı tutuklu kalmalarının kendilerini üzdüğünü belirten Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı Snezhana Todovora, patronların baskısına rağmen kendi ülkelerinde tutuklu gazeteci olmadığını söyledi.

GAZETE KÖŞESİNDE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE VURGU YAPILIYOR

Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın bir dizi senoryosundan dolayı tutuklanmasını eleştiren Todorova, Taraf Gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Baransu'nun da hapishaneye konulmasına tepki gösterdi. Todorova, şunları kaydetti: "Bizim gazetemizin bir yayın organı 'Halk Kültürü' başlıklı gazetemiz var, yayın sloganı 'ifade özgürlüğü aslında bütün özgürlüklerin anasıdır' başlığıyla çıkıyordu bu gazete. Demokratik bir toplumda aslında ifade özgürlüğü genel prensiplerinden birisidir. Toplum, demokrasi toplumu olacaksa, ifade özgürlüğü şart olmalıdır. Gazeteciler kendi görüşünü, kendi fikrini, tutumunu ifade etme özgürlüğüne sahip olmalı. Gazeteciliğin başlıca temel prensibi; gerçek her zaman gerçektir. Bulgaristan Gazeteciler Birliği, bu baskı ve tutuklamalara karşı görüşünü dile getirdik. Biz bir deklarasyon yayınladık, Türkiye'de tutuklanan meslektaşlarımızı destekledik. Mudanya'ya geldiğimiz ilk gün Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümüydü."

HAPİSNALERDE GAZETECİMİZ YOK; TEMENNİMİZ; TÜRKİYE'DEKİLERİN TAHLİYE OLMASI

Sadece Bulgar gazetecilerin değil dünya genelindeki gazetecilerin de ifade özgürlüğünü savunduğunu belirten Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı Todorova, şöyle devam etti: "Gazeteciler, olayları olduğu gibi yansıtmakla görevli, iktidardakilerin, siyasetçilerin istedikleri gibi değil. Bulgaristan'da 25 yıl boyunca demokratik toplumu kuruyoruz. Çok farklı medyalar mevcut. Tabi ki; iktidardakiler, gazete patronları böyle bir baskıyı uygulamaya çalışıyorlar. Görüşümüze göre; özgür gazeteci patronun söylediğini değil, onun kalbinden gelen, gazetecilik prensiplerine uyduğu şeklinde haberleri yansıtmalı. Baskıya karşı çıkıyoruz. 'Parayı veren düdüğü çalar' sözü vardır. Bulgaristan Gazeteciler Birliği, kanun tasarısı teklifi hazırlığında. Çünkü; gazeteciler ifade özgürlüğü konusunda savunulsun, patronun baskısı altında değil de özgürlükle kendi görüşünü yansıtabilsin. Genel amaç; gazetecilere bu bağımsızlığı sağlamak, bağımsızlıktan yola çıkarak, gazetecilik prensiplerine uyup, gazeteciliği gerçek anlamda yerine getirmektir. Bizim hapishanelerde gazetecilerimiz yok, bunu büyük bir mutlulukla ifade etmek istiyorum. İnanıyorum, Türkiye'deki meslektaşlarımız da hapishanelerden tahliye edilmesini temenni ediyorum."

Bulgaristanlı gazeteci heyeti, 'Yerel Medyanın AB ile Uyumu Projesi' kapsamında hem Bursa'yı gezdi hem yerel yöneticileri ziyaret etti.