Taşkın sınırına yaklaşan Meriç Nehri'ndeki su seviyesi Bulgaristan’da düşüşe geçerken Edirne’de yükselişini sürdürüyor.

Bulgaristan’daki yağışlar sonrasında barajlar doldu. Yağışla birlikte barajlardan suyun bırakılması nehirlerin debisini yükseltmeye başladı. Bunun sonucunda geçen hafta içerisinde Tunca Nehri taştı. Nehre yakın alanlar sular altında kaldı. Kırkpınar alanına nehir üzerinden bağlantıyı sağlayan Fatih ve Tunca köprüleri ulaşıma kapatıldı. Nehir üzerinde bulunan ve Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında bağlantıyı sağlayan Tunca Köprüsü'nün ayakları da su aldı. Ancak şu ana kadar ulaşımda herhangi bir aksama yaşanmadı. Köprünün ayaklarını kaplayan suyun içinden geçen araçlar, Karaağaç’a doğru yoluna devam edebiliyor.

Yükselişin durduğu Tunca Nehri’nde yapılan son ölçümlerde su seviyesi 248 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Bulgaristan’da düşüşe geçmeye başlayan Meriç Nehri'ndeki su seviyesi Edirne’de ise yükselişini sürdürüyor. Bu ülkedeki Harmanlı ölçüm istasyonunda 720 metrüp/saniye olan su seviyesi 717 metreküpe düştü. Türkiye sınırına yakın ölçüm istasyonu olan Svilengrad’da saat 10.00’da 1.040 metreküp olan su seviyesi 1.035’e geriledi.

Meriç Nehri’nin Türkiye tarafındaki ölçümlerde su seviyesi 1.317 metreküp/saniye seviyesinden 1.321 metreküpe yükseldi. Meriç Nehri kenarında bulunan ve suyun yükselmeye başlaması nedeniyle alt katı boşaltılan protokol köşkü su almaya başladı.
Nehir kenarında bulunan İzzet Arseven Kent Ormanı alçak kesimleriyle, çeşitli kamu kurumlarına ait tesislerin bahçelerine su girdi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin halinin orta olduğunu belirterek yetkilerin projelerini bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Şehrin bu durumdan artık kurtulması gerektiğini vurgulayan Gürkan, şu an için Karaağaç Mahallesiyle karayolu bağlantısı anlamında bir tehlikenin olmadığını ifade etti. Bulgaristan tarafından aldıkları bilgiye göre şu an için bir sıkıntının olmadığını anlatan Gürkan, "Bulgaristan’da Kırcaali ve Sofya tarafında ciddi şekilde kar yağışının olduğu söyleniyor. Tabii ben Bulgaristan’daki yoğun kar yağışının eridiğini düşünmek dahi istemiyorum." dedi.