Saraybosna'daki Uluslararası Burch Üniversitesi, Bosna-Hersek liselerinde okuyan gençleri 4. Proje Olimpiyatları'nda buluşturdu. Federal Eğitim Bakanlığı'nın desteklediği programa bakanlık temsilcisi Nadiya Bandiç, Pakistan'ın Bosna elçisi Muhamed Yusuf, Burch Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Uzunoğlu ve birçok şirket temsilcisi ve ziyaretçi katıldı.

Yaklaşık 200 Bosna'lı lise öğrencisi, mühendislik, çevre, web design ve 'I have an idea' (fikrim var) kategorisinde toplam 105 proje sundu, bunların yanında da 5 kısa filim de yarışmaya girdi. Saraybosna, Tuzla, Zenitsa, Mostar, Bihaç ve Bosna'nın diğer şehirlerinden gelen öğrenciler, para ödülü ve Burch Üniversitesi'nde indirim için yarıştı.

Olimpiyatların amacı genç Bosnalıların mikroçevre projeleri üretmesi ve fikir geliştirmesi. Katılımcılar, güneş enerjisi ile elektrik üreten ev, ekolojik temizleyici, organik sabun ve temizlik ürünleri, sellerin önlenmesi gibi birçok enteresan proje sundu.

BURCH ÜNİVERSİTESİ MARKA HALİNE GELDİ

Rektör Prof. Dr. Mehmet Uzunoğlu, "Burch üniversitesi bu projelerle artık bir marka haline geldi. Geçen her yıl öğrencilerin ilgisi ve sunulan proje sayısı artıyor. Burch'ta geçen yıl sunulan projelerin arasında iki tanesinin ticarileştiği haberini aldık. Gençlerin burada sunduğu projeleri daha sonra Bosna'lı işadamları ile de bağlamaya çalışacağız. Gençlere ve öğretmelerine para ve Burch Üniversitesi'nde indirimli okuma fırsatı veriyoruz. Üniversite öğrencisi olduktan sonra da bu tür projelerin devam ettirilmesi için ortam da mevcut." diye konuştu.

Prof. Dr. Uzunoğlu, Proje Olimpiatları'nın uzun vadeli amacı ve 'teknopark' projesi fikrini de anlattı. Uzunoğlu, "Biz fiziksel olarak burada bir teknopark yapabiliriz. Ancak, öncesinde onun ruhunu oluşturmamız gerekiyor. Onun için şu anda bu tür Proje Olimpiyatları, reel sektör ile verimli ilişkileri oluşturabilecek altyapıları yapmaya çalışıyoruz. Dolaysıyla, önce teknoloji transfer ofisi, bunların mödülleri, proje yazması, proje kültürü, fikirden ürüne dönüşüm gibi altyapıları oluşturup daha sonra fiziksel olarak teknopark mekanı gelmesi lazım." diye konuştu.