Lösemi hastası avukat Mehmet Özgür Özkan'ı hayata bağlayacak ilik Almanya'dan bir ay içinde Türkiye'ye ulaştırılmazsa hayatı büyük risk altına girecek. Doktorlar, Frankfurt'ki ilik bankasının, normalde 4 ay sürecek prosedürü hızlandırıp 1 ay içinde iliği Antalya'ya göndermezse Av. Özkan'ın hayatını kaybetme riskinin yüksek olduğu vurguladı.

Avukat Mehmet Özgür Özkan'a(40) iki yıl önce lösemi (kan kanseri) teşhisi konuldu. Evli ve bir çocuk babası olan Özkan kemoterapi tedavisi gördü. Hastalığı geçtiğimiz mart ayında yeniden nükseden avukata doktoru kemik iliği nakli olması gerektiğini söyledi. Avukat arkadaşları Mehmet Özgür Özkan için seferber oldu ve kampanya başlattı. Özkan'a kemik iliği bulabilmek için Antalya Adliyesi'nde stant bile açıldı. Ancak tüm uğraşlara rağmen Türkiye'de uygun kemik iliği bulunamayınca Dünya İlik Bankası'na başvuruldu. 1,5 ay önce Almanya'nın Frankfurt kentindeki bankada Mehmet Özgür Öztürk'e yüzde 100 uyumlu ilik bulundu. İş donörden alınacak kemik iliğinin Türkiye'ye getirilmesine kaldı. İş prosedür gereği 4 ayı bulacak süreci ve donörden alınacak iliğin Türkiye'ye gönderilmesini beklenmeye kaldı.

Özkan'ı yeniden hayata bağlaması ümit edilen ilik heyecanla beklenirken bu kez doktorlardan üzücü haber geldi. Doktoru, hastasının kanserli hücrelerinin hızla çoğaldığını, ilik naklinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini, bir ay sonra herşey için çok geç olabileceğini söyledi. Bu haber üzerine avukat arkadaşları sürecin hızlanması için ulaşabildikleri her kanalı denedi ancak kilidi aşacak ve süreci hızlandıracak çözüm anahtarının Frankfurt'taki ilik bankasının elinde olduğunu öğrendi.

Avukat Özgür Yılmaztürk, “İlik bir an önce nakledilmeli. Özgür'ün 3-4 ay bekleme şansı yok. Doktorunun söylediği '1 ay içinde gelebilirse hallederiz'. Son kemoterapiyi alacak, hücreler sıfırken iliğin gelmesi gerek. Bu da 1 aylık bir süre. Eğer o kanserli hücre tekrar ürerse artık ilik gelse bile anlamı yok. O yüzden acelemiz var.” diye konuştu.

Kurallar gereği donörün kimliğinin açıklanmasının yasak olduğunu, bu nedenle kendisine ulaşmalarının mümkün olmadığını dile getiren Yılmaztürk, bu noktada Frankfurkta'taki ilik bankasına büyük iş düştüğünü ifade etti. Bilgileri elinde bulunduran bankadan donöre ulaşıp, durumun aciliyetini anlatıp, süreci hızlandırmasını istediklerini kaydeden Yılmaztürk, “Özgür'ün hastalığının seyri nedeniyle normal bürokratik sürece dayanacak ömrü kalmadı. Hiçbir sıkıntı çıkmazsa ve donör vermeyi kabul ederse normalde 4 ay sürüyormuş. Normal prosedürün 3 ay daha süresi var ama Özgür'ün 1 ay ömrü var, yok.” dedi.

Almanya'dan gelecek haberi beklemekten başka şansları kalmadığını dile getiren Özgür Yılmaztürk, “Frankfurt ilik bankasında kilitleniyor her şey.” ifadesini kullandı. Bu arada Mehmet Özkan Özgür için Twitter'da #mehmetözgürözkan olmasın hastage'i açıldı.