Antalya Barosu tarafından düzenlenen "Evrensel Hukukun Türkiye'ye Yansımaları" panelinde bir araya gelen hukukçular, Türkiye'de hukukun, özellikle de ceza hukukunun iktidar silahı haline geldiğini söyledi. Panele katılan hukukçular Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin özgür medyaya yönelik 14 Aralık operasyonu ve sonrasındaki yargılamayla ilgili sorularını cevapladı.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından bizzat dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'cadı avı' başlatılacağı yönündeki ifadelerini hatırlatan Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz ise 14 Aralık'ta özgür medyaya yönelik gerçekleştirilenler ve sonrasında yaşananlarla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Tahşiyeciler diye yeni öğrendiğimiz bir dava süreci yaşanmış geçmişte. Doğrudur olabilir. Orada polisler mevcut yapılanmayı terör örgütü göstermek için o silahları oraya koymuş olabilirler. Eyvallah bu da mümkün. Polislerin parmak izleri çıkmış sanıkların yokmuş, bu da tamam ama o silahların üzerinde Ekrem Dumanlı'nın ya da Hidayet Karaca'nın parmak izleri çıkmış mı? Şu olmamalı. İşte birisi böyle bir örgüt çıkabilir, demiş. Yok dizide söz edilmiş. Yok basında konu edildi, diye buradan bir örgüt çıkarmak, inandırıcılığı anlamında söylüyorum. Türkiye'de belli güçler şundan vazgeçmek zorunda. Hedef aldıkları oluşumları yok etmek için sahte belgelere, tuzaklar ve kumpaslara ihtiyacı olmamalı."

Türkiye'de muhalif olarak iktidar uygulamalarına ses çıkaran muhalif medya kalmamasından yakınan Demiröz, Tahşiye adıyla 5 yıl önce başlayan bir yargılamanın bugün Zaman gazetesi ile Samanyolu televizyonuna ve yöneticilerine dönmüş olmasını şöyle sorguladı: "Peki bu nereye kadar gidecek? Yarın bir gün iktidarın hoşuna gitmeyen kararları veren hakimlere mi ya da iktidarın hoşuna gitmeyen iddianameleri yazan savcılara mı yönelecek? Ya da bizler gibi mevcut durumdan kaygı duyan ve tek talebi herkesin hukuk önünde eşit olduğu bir Türkiye talep eden barolara ve avukatlara mı? Büyük fotoğrafa bakarak söylüyorum. Son derece kaygı verici gelişmeler oluyor." Demiröz, bugün iktidarın kullandığı bu silahın yarın kendisine dönebileceği uyarısında da bulundu. 

ADİL YARGILANMADILAR

Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın adil yargılandıklarına inanmadığını ifade eden Demiröz, "Türkiye'de şu anda bu kavram geçerliliğini yitirdi." diyerek şöyle konuştu: "Dün geçmişe bakın AK Saray'ın yapılmasında yürütmeyi durdurma kararına 'sıkıysa uygulayın' diyen bir iktidar zihniyeti varken artık hukuksuzluğun bir siyasi yöntem haline geldiği ülkede nasıl diyeyim 'Adalet var. Merak etmeyin, yargı herkesin hakkını teslim eder'. Ben diyemiyorum hukukçu olduğum halde."