Jardarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi kapsamında düzenlenen seminerde kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri kadına yönelik şiddete karşı alınacak tedbirleri tartıştı. Bursa Garnizon ve Bursa Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, “Kadına yönelik şiddet bir insanlık sorunudur” derken Prof. Dr. Alev Özkazanç, kadınlara karşı uygulanan şiddete karşı yeterli tedbir alınmadığını öne sürdü.

Hilton Otel’de düzenlenen seminere Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Sait Gürlek ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Bursa Garnizon ve Bursa Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, "Günümüz dünyasında bir insanlık suçu haline gelen kadına yönelik şiddet dünyanın her yerinde farlı görüntülerle varlığını sürdürmektedir. Bursa İl Jandarma Komutanlığı’nın sorumluluk alanında son 5 yılda meydana gelen kadına yönelik şiddet olaylarında önceki yıllara oranla bir artış olduğu görülmektedir. Demek ki; ülkemizdeki yaşanılan artış maalesef Bursa için de geçerlidir." diye konuştu.

BEŞ YILDA 78 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ 580 KADIN YARALANDI

Kadına yönelik şiddete dair istatistik bilgileri de açıklayan Tümgeneral Saldık, şunları kaydetti: "2010 yılında kadına yönelik şiddet konusunda jandarmaya yapılan müracaat 208 iken 2014 yılında müracaat sayısı 290’a yükselmiştir. Özellikle jandarma olarak kırsal alandan sorumlu olduğumuz için büyük oranda şiddete maruz kalıp da müracaat edememe durumunu düşündüğümüzde olay sayılarının çok daha fazla olduğu hepimiz tarafından değerlendirilebilecektir. Şiddete maruz kalan kadınlarımızdan cereyan eden olaylar sonucunda 7 kadın vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 580 kadınımız ise yaralanmıştır. Şiddet olayları sadece fiziksel, darp, ruhsal işkence olarak değil hayatına mal olmaktadır."

YETERLİ TEDBİR ALINMIYOR

Kadına yönelik şiddetin artış eğiliminde olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Prof. Dr. Alev Özkazanç ise şunları söyledi: "Özellikle son 10 yılda son 5 yılda çok ağrı bir artış sergiliyor. Son zamanların yeni fenomeni değil sadece Türkiye’ye özgü bir olay da değil. Maalesef dünyanın her yerinde kadın erkek eşitsizliği var. Birçok ülkede kadına yönelik şiddetin farklı biçimleri öne çıkıyor. Ne yazık ki ülkede, cinayetle sonuçlanan düzeyde ağrı şiddet biçimleri öne çıkıyor. Ekonomik, psikolojik, duygusal ve cinsel şiddet diğer şiddet biçimleri. Bu konularda da Türkiye’nin sicili pek iyi değil. Bursa’da ilgili kamu kurum temsilcileriyle tartışıyoruz. Kadına şiddet konusunda yeterli tedbir alınmadığını hep görüyoruz. Oldukça yetersiz kalınıyor, bu konudaki çabalar."