Bursa Olgunlaşma Enstitüsü'nde geleneksel sanatların yaşatılması kapsamında yapılan uzun süreli çalışma ile Osmanlı giyim tarzı günümüze aktarıldı.

Geleneksel sanatların günümüze aktarılıp yaşatılması amacıyla çeşitli çalışmalara imza atan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, son çalışma ile muhteşem bir Osmanlı giyim modasına imza attı. Uzun süreli bir çalışmanın ürünü olarak hazırlanan Osmanlı temalı kreasyon, yurt içi ve dışında bir çok etkinlikte sergilenerek Osmanlı ve Bursa’nın tanıtımı yapılıyor. Son olarak Bursa’nın fethinin 688. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında sunulan defile ile beğeniye sunulan Osmanlı temalı kadın giysisi kreasyonu büyük beğeni topladı.

Osmanlı temalı kadın giysilerinden oluşan defilede Osmanlı dönemi ve Keles yöresi modernize giysilerden 15 parça sunuldu. Gösteride Bursa Olgunlaşma Enstitüsü arşivinde bulunan 24 parçadan oluşan ‘Osmanlı dönemi’ kreasyonu sergilendi. Ortaya konulan son kreasyon Osmanlı dönemi erkek kaftanları ve cariye giysilerinden araştırılarak çalışıldı. Bursa Olgunlaşma Enstitüsü arşivinde Osmanlı dönemi yanı sıra, 25 parça Keles yöresi kadın giysi kreasyonu da bulunuyor. Giysiler üzerindeki renkler, pul ve boncuk işlemeleri Keles yöresi kadın giysilerinden modernize edilerek oluşturuldu. Bursa Olgunlaşma Enstitüsünde arşivinde farklı temalarda altı kreasyon bulurken, bu ürünler yurt içi ve yurt dışında Bursa ve tarihini tanıtan defilelerde görücüye çıkıyor.

"OSMANLI VE KELES YÖRESİ MODAYI GÜNÜMÜZE YANSITTIK"

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü müdür yardımcısı Gürcü Çakır, enstitü olarak geleneksel sanatları yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, “En son Bursa’nın fethinde 15 kıyafetimizi sergiledik. Geleneksel el sanatlarımızı yaşatan bir kurum olarak bunlar bizim asıl çalışma alanlarımız. Öncelikle araştırmaları yapıp derleyip bunları üretime dönüştürüyor. Tasarımdan üretime kadar bütün süreç takip edilerek üretilip koleksiyonumuza ekliyoruz.” dedi.

Osmanlı kadın giysileri ve Atatürk dönemi kadın giysileri başta olmak üzere çeşitli dönemlere ait geleneksel sanatlar üzerinde çalıştıklarını anlatan Çakır, "Her zaman çalışmalarımızı yapıp günün anlam ve önemine uygun defileler sunuyoruz. Yurt içi ve gerektiğinde yurt dışında da geleneksel sanatlarımıza yönelik sunumlar yapabiliyoruz." şeklinde anlattı.

Kreasyonun tasarımından üretimine kadar tüm sürecin kendilerine ait olduğunu bildiren Gürcü Çakır, şunları anlattı: "Müşterilerden talep gelirse sipariş usulü üretim de yapabiliyoruz. Son kreasyonumuzda uzun bir sürenin ürünü. Bu tip bir kolleksiyon en az iki yıllık bir emeğin ürünüdür. Arşivimizde bulunan bu ürünlerle Bursa’yı temsilen çeşitli programlarda sunumlar yapıyoruz."

Enstitüde toplam 70 civarında çalışanın bulunduğunu anlatan Gürcü Çakır, kolleksiyonların araştırma, tasarım ve tanıtım pazarlama bölümlerinde yapılan çalışmalarda olgunlaştığını bildirdi.