Bursa Orhangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yu Ping Terry Yuen, TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında yaptığı projeyle ödüle layık görüldü. TÜBİTAK’ın, kariyerlerine yeni başlayan doktoralı bilimadamlarının çalışmalarına proje desteği vererek teşvik etmek amacıyla uyguladığı programa katılan Yuen’in, depremle ilgili projesi kabul edildi.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde bu konu üzerine doktora yapan Yrd. Doç. Dr. Yuen, Japonya’da da Tokyo Teknoloji Enstitüsü'nde altı ay çalıştıktan sonra konuyla ilgili projeyi TÜBİTAK’a sundu. Yük taşıyıcı olarak kolon ve kirişlerin düşünüldüğü inşaat sektöründe, kolonlar arasındaki tuğla dolgu duvarların da yük taşıdığını ifade eden Yuen, bu duvarların farklı deprem yüklemelerindeki sağlamlığını araştırmayı hedefliyor. Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de yıkılan binalarda da araştırma yapan Yuen, can ve mal kaybını en aza indirmenin yanısıra dolgu duvar etkisini gözönüne alan daha sağlam tasarımlara ulaşmayı düşünüyor.

İngiltere İnşaat Mühendisleri Odası’ndan 2014'te "Yılın En İyi Yayını" ödülüne de layık görülen Yu Ping Terry Yuen, Türkiye’de TÜBİTAK’tan böyle bir ödül aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Kazandığı ödülle şu an akademisyen olarak görev yaptığı Orhangazi Üniversitesi’ne, bu tip araştırmalarda kullanılabilecek bir bilgisayar almak istediğini belirtti.