Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) kimlik yerine ehliyetle gelen iki öğrenci sınava alınmadı. Öğrencilerden Okan Atik, görevlilerin yönlendirmesiyle nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği almasına rağmen sınava alınmamasına isyan etti. Malta’dan geldiğini ve sınav için 30 bin TL masraf yaptığını belirten genç, "Bir senem boşa gitti." diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Cem Sultan İmam Hatip Lisesi’nde sınava giremeyen Okan Atik, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Benim nüfus cüzdanım yanımda olmadığı için kaymakamlığa gittim. TC vatandaşı olduğuma dair belge aldım. Ancak beni şu anda hiçbir şekilde sınava almıyorlar. Ben bir sene bu sınav için hazırlandım. Nüfus cüzdanım pasaportta. Ben Malta’dan yeni geldim. 6 ay Malta’da okudum. Bunun için 30 bin TL para harcadım. Yanımda ehliyetim de var, geçerli değilmiş. Almıyorlar. Oturdum sıraya kaldırdılar beni, alamayız dediler. Bir senem boşa gitti. Ben geçen hafta Malta’dan geldim. Kimliğim futbol oynadığım için kulüpte, bir tane de pasaportta. Kendileri bana söylediler, Altıparmak’tan kaymakamlıktan belge al dediler. Eve git kimliğini al deseler bir şekilde çözerdim ben.”

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Babasını arayan genç, “Baba benim çok acil nüfus cüzdanına ihtiyacım var, çok acil. Kaymakamlıktan kağıt aldım ama kabul etmiyorlar. Nüfus cüzdanım gerekiyor. Her şeyimi aldım ama kimliğim kulüpte lisans için.” dedi. Ancak kimliği yetişmeyince sınava giremedi. “Beni almayan yöneticilerin çocukları sınava bedava girdi zaten” diyen Okan Atik’e aileler de destek verdi. Bir vatandaş tepkisini, “Bana göre doğru değil, devletimizin ayıbı. Benim çocuğumun başına da gelebilirdi. Elinde belgesi de var. Görevliler al diye göndermiş, onu alana kadar nüfus cüzdanını getirirdi belki.” ifadeleriyle dile getirdi.

Erikli Mahalle Muhtarı Adem Reçber, Atik’le birlikte okula girerek görevlilerle görüştü ancak yine de sınava alınmadı. Muhtar Reçber, “Kaymakamlık vukuatlı nüfus kayıt örneği vermiş ama üzerinde resim yok. En azından muhtarlığa yönlendirip talep forma aldırabilirlerdi, yazık.” ifadelerini kullandı.

BİR ÖĞRENCİ DAHA GİREMEDİ

Sınava ehliyetle gelen bir başka öğrenci de kapıdaki görevliler tarafından geri çevrildi. Görevlilerle bir süre tartışan genç, “TC kimlik numarası bunda da var. Duyduğum en saçma şey.“ diyerek okulu terk etti.

Bu arada, sınava gelen diğer öğrenciler de büyük heyecan yaşadı. Anne-babaları tarafından okula kadar getirilen çocuklar sınava girerken, veliler de dışarıda heyecan yaşadı. Aileler, çocuklarının başarısı için Kur’an okuyup dua etti. Veliler, “Allah bütün öğrencilere zihin açıklığı versin.” temennisinde bulundu.

“ÇOCUKLARIM KAZANAMADI, İNAT ETTİM BEN GİRİYORUM”

50 yaşında 3 çocuk babası Celalettin Altuntaş ise “Ben Uludağ Üniversitesi’nde okuyorum. Yine sınava girdim, bir bölüm daha okumak istiyorum. Bütün öğrencilere de başarı diliyorum. Fazla hazırlanamadım, işlerim yoğundu. Çocuklarım üniversite imtihanlarına girdiler kazanamadılar. Dedim ‘ben gireceğim ve kazanacağım’. O yüzden giriyorum aslında. Onlara inat oldu biraz.” diye konuştu.