Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dut ağacı ekiminden eski ipek atölyelerinin parlak günlerine döndürülmesine kadar, Bursa’da ipekböcekçiliğini tekrar zirveye taşıyacak bir dizi çalışmanın içerisinde olduklarını söyledi.

Muradiye’deki eski ipek fabrikasında incelemelerde bulunan Altepe, eksiklikler ve yapılması gerekenler hakkında işletme sahibi Mehmet Ünal’dan bilgi aldı. Altepe, Bursa’nın en önemli markalarından birinin ipek olduğunu kaydetti. Dünyanın en yumuşak ve özellikli ipeğinin asırlardır Bursa’da üretildiğini, bu nedenle Bursa kumaşlarından vergi alınmadığını hatırlatan Altepe, ipeği tekrar eski şaşaalı günlerine döndürmek için bir dizi çalışma başlattıklarını bildirdi. İpeğin de şeftali, deveci armudu ve incirde olduğu gibi Bursa’ya has bir özellik taşıdığını belirten Altepe, kenti marka değerinin oluşmasında büyük payı bulunan ipekböcekçiliğinin mutlak surette canlandırılacağını ifade etti.

Altepe, “Bursa’da özellikle Muradiye, Hamzabey, Demirkapı, Mollaarap gibi bölgelerde eski üretim tesislerimiz var. Asırlarca bu işle meşgul olmuş, birikimli ailelerimiz mevcut. Onlarla birlikte koordineli çalışarak, BUSMEK kurslarımızla birlikte adımlar attık. İlk olarak belirli bölgelere, hammadde için dut ağaçları dikeceğiz.” dedi.

İŞLETMELER CANLANACAK

Şehrin merkezinde yer alan ve ilgisizlik nedeniyle kullanılamaz hale gelen tesislerin canlandırılması, bu tesislerin makine parkuru anlamında desteklenmesi gibi çalışmaları yapacaklarını belirten Altepe, “İnşallah önümüzdeki günlerde Bursa’nın birçok yerinde üretilen iplikler ürüne dönüşecek. Pazara çıkardığımız ürünler, turizm ve ticaretimize büyük katkı sağlayacak. Şehrin tanıtımını pekiştirecek. Kırsal kalkınmanın her alanında bulunan Büyükşehir Belediyemiz, bu alanda da aktif rol oynayacak.” şeklinde konuştu.

Muradiye’deki eski ipek fabrikasının sahibi Mehmet Ünal ise ipekböcekçiliğinin gelişmesi konusunda gösterdiği hassasiyet nedeniyle Altepe’ye teşekkür etti. Bursa’nın doğal ipek üretiminde halen dünyanın en önemli kenti konumunda bulunduğunu kaydeden Ünal, “Dünyada sadece 2 yer var, bu şekilde. Bir tanesi Bursa, diğeri Özbekistan’ın Fergana şehri. Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethedene kadar domatesin ne olduğunu bilmiyordu fakat o dönemde sarayda ipek kumaşları kullanılıyordu. O kadar eskiyiz yani. 15 asırdan beri var olan bir kültür. Başkan Altepe sayesinde, bu kültürü canlandırıyoruz.” ifadelerini kullandı.