Bursa’da Doğu ve Güneydoğu’da ki illeri temsilen kurulan 24 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek ülkenin teröre karşı ‘hayır’, ‘birlik ve beraberliğe’ evet dedi.

Bursa’da bulunan Doğu ve Güneydoğu kökenli il dernekleri olarak bir araya gelen STK’lar, yaptıkları basın açıklaması ile ülkenin bu günkü huzursuzluk ve anarşi ortamından kurtarılması için üzerlerine düşeni yapmak istediklerini belirtti.

Ördekli kültür merkezinde bir araya gelen ve aralarında Diyarbakır, Kars, Erzurum, Van, Ağrı, Muş ve Bitlisliler derneği gibi 24 STK başkan ve temsilcisi, ortak bildiri ile teröre karşı birlik çağrısı yaptı. STK’lar adına basın açıklaması yapan Van Burvander Başkanı Fikri Pala sözlerine son zamanlarda yaşanan terör olaylarında hayatını kaybeden başta Mehmetçikler olmak üzere tüm şehitlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ise sabırlar dileyerek başladı.

Fikri Pala, Bursa’da yaşayan Doğu ve Güneydoğu illerinden sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar olarak “Terörün dili, dini, ırkı ve rengi yoktur. Terör bir insanlık suçudur.” dediklerini belirterek, “Ortak geçmişe, ortak tarihe, ortak kültüre sahip olduğumuzu kardeşlerimizi kardeşlik duyguları içinde hareket etmeye ve her türlü terör ve şiddet olaylarından uzak durmaya davet ediyoruz.” dedi.

Terör olayları sırasında birçok şehirde yapılan protesto yürüyüşlerinde masum insanların linç edilip işyerleri ve evlerinin ise yağmalanıp, yakıldığına dikkat çeken Pala, “Demokratik protesto hakkının dışına taşan bu tür eylemlerin terörden daha ağır faturalarının olacağını unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla kimden gelirse gelsin her türlü şiddet ve terörü kınıyor ve lanetliyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca siyasi söylem ve basında oluşturulan algı ile Doğu ve Güneydoğulu vatandaşların terörist gibi gösterilmesini kınayan Fikri Pala, şunları söyledi; “Bu bir Türk Kürt kavgası değildir. Bu kirli ve karanlık şer odaklarının Türk Kürt kardeşliğini sabote etmeye çalışan alçakça kalleşçe bir oyundur.”

Bu topraklarda bütün milletlerin yıllardır kardeşçe yaşadığını anlatan Pala, “Birlik ve beraberlik içinde yaşamış, etle tırnak gibi olmuş huzur ve barış içinde kardeşçe yaşayan ve yaşamak isteyen 78 milyon vatan evladı devleti ve milleti ile bir ve beraberiz. Bu ülke hepimizin vatanıdır. Hiç kimsenin kimseye bir üstünlüğü yoktur.” dedi.

Toplumun her kesimini bu tür oyunlara karşı sağduyulu olmaya çağıran Van Burvander Başkanı Fikri Pala, “Bu kapsamda terörün bitmesi ve çözüm sürecinin iktidar, muhalefet tüm kesimler tarafından hiç vakit kaybetmeden yeniden hayata geçirilmesini ve sonuca ulaştırılmasını istiyoruz. Devletimizin tüm şefkatini kullanarak toplumun her kesiminde itidalin sağlanmasını talep ediyoruz. Gelinen süreçte doğusu ile batısı ile kuzeyi ve güneyi ile tüm halkımız mağdur olmaktadır. Anneler ağlamaya devam etmektedir. Bu nedenle bu süreçte tüm siyasi düşüncelerden sıyrılmalı ve sadece insaniyet namına bu kanın durması için herkes elinden geleni yapmalıdır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini temsil eden STK’lar olarak bizler de bu kanın durması için elimizden geleni yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.